Saopštenja Ministarstva i najave

Ministarka Tanasković otvorila Sajam etno hrane i pića

Beograd, 30. novembra 2023. - Sveèano otvaranje 17. Medjunarodnog sajma ETNO HRANE I PIÆA. Sajam je otvorila Jelena tanaskoviæ, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije. Otvaranju je prisustvovao ministar Novica Tonèev. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je otvarajući Međunarodni sajam etno hrane i pića u Beogradu, da se organska proizvodnja prethodnih godina dosta razvila u našoj zemlji i da se sada time bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava.

“Podsetiću vas da se organska proizvodnja razvila u poslednjih 10 godina. Pre toga smo imali tek možda dva, tri gazdinstva koja su započinjala svoju organsku proizvodnju”, rekla je Tanasković na otvaranju manifestacije na kojoj učestvuje više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope.

Izvoz domaćih organskih proizvoda raste iz godine u godinu i prošle godine je dostigao čak 68,5 miliona evra, što je 20 odsto više nego u prethodnoj godini, kazala je Tanasković.

Tanasković je naglasila i da je Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede podržalo 51 zahtev za zaštitu geografskog porekla.

“Baš vi koji ste danas ovde izlagači, koji se bavite čuvanjem naše tradicije i kulture, jeste oni koji treba da zaštite geografsko poreklo”, rekla je ministarka Tanasković i pozvala izlagače da zaštite geografsko poreklo svojih proizvoda.

Cilj Sajma etno hrane i pića, osim promocije i prodaje na malo, je i očuvanje tradicionalnih receptura, sklapanje poslova, ali i utemeljenje robne marke etno prooizvoda.

Sajam, čiji je jedan od pokrovitelja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, održava se do 3. decembra na Beogradskom sajmu, u Hali 2.

FOTO Tanjug/Vladimir Šporčić.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast