Саопштења Министарства

Министарка Танасковић: По први пут системски приступ решавању проблема у млекарству

Министарка пољопривреде,шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да су на састанку који је одржан јуче за једним столом у Влади Србије први пут седели представници од примарног произвођача, прерађивача до трговинских ланаца.

„Оваквим састанци су одлична прилика да се чујемо. Држава се озбиљно и одговорно понела у 2022. години, која је била економски непредвидива. Сада имамо велику тржишну борбу, која се огледа у свим сегментима. Овде је ескалирала. Имамо пуно проблема. Почели су проблеми у 2022. због тога што је држава замрзла цену млека због грађана, млеко произведно у Србији је извезено, онда смо били принуђени да га увозимо, дошло до повећаног увоза млека, млекаре имају залихе, наши произвођачи имају млеко, њима се спушта цена – то су неке ствари о којима смо јуче разговарали“, рекла је Танасковић гостујући на РТС-у.

Напомиње да су чули пуно савета и проблема тако да ће држава одговорно приступити томе.

„Преузели смо на себе да то исконтролишемо. Прелевмани су тешка мера јер ми смо европски оријентисана држава отвореног тржишта и то треба одбранити, али је ситуација да ми морамо да бранимо своје тржиште које је поремећено“, истакла је Танасковић.

Имате произвођача који имају млеко, а немају коме да га дају у откуп јер су млекаре пуне залиха и то мора да се реши, истиче министарка пољопривреде.

Према њеним речима, млекари су показали конструктиван приступ. „Сматрам да то јесте начин како да превазиђемо проблеме. Први пут се системски бавимо решењем проблема. Када дође неко и каже – дајте ми паре, то није решење, хајде да видимо где су конкретни проблеми. То је добар приступ ако хоћемо да поправимо сточарство“, указује Танасковић.

„Повећали смо премију по литри млека са 10 на 15 динара, то је укупно увећање на годишњем нивоу од 4 милијарде, повећали смо субвенцију по грлу, са 25 на 30.000 динара, што је око 2 милијарде укупан издатак који је већи у односу на претходну годину“, рекла је Танасковић.

„Председник је причао недавно да хоћемо, у смислу повећања сточног фонда, да идемо са финансирањем 50 одсто куповине нових стеоних јуница. На разговорима које сам у протеклом периоду имала са произвођачима неки од њих сматрају да би боља и ефикаснија мера да оне произвођаче који задрже женско теле финансирамо у четири квартала по 25.000 динара, што смо рекли – нека буде опционо“, објаснила је министарка.

Према њеним речима то је остало да се формализује кроз уредбу.

Први пут су, додаје, учесници састанка имали прилику да кажу онима који су њихови партнери у послу, попут Имлека, шта их мучи.

Када је реч о динамици исплате субвенција спроведених у 2022. години, министарка Танасковић је рекла да је већ исплаћен новац за органску сточарску производњу.

„Онда иде исплата генетике, у другој недељи марта плаћамо субвенцију за тов и воће, у трећој недељи марта винаријама и дестилеријама, а до краја марта платићемо примарну биљну и сточарску производњу“, закључила је министарка пољопривреде.

Категорије

Величина текста
Контраст