Саопштења Министарства и најаве

Министарка Танасковић потписала Споразум о сарадњи са пољопривредницима

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић потписала је данас Споразум о међусобној сарадњи са представницима седам удружења пољопривредних произвођача.

Документ је потписан са  Иницијативом за опстанак пољопривредника Србије, Удружењем произвођача млека „Наше млекоˮ, Удружењем Пољопривредних произвођача Суботице, Удружењем „СТИГˮ Пожаревац, Удружењем „За спас и опстанак сточара западне Србијеˮ, Савезом Удружења пољопривредника Баната и Удружењем произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адраниˮ.

Споразум је закључен на основу преговора обављених са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком Јеленом Танасковић, а у којима је учествовао и министар финансија Синиша Мали.

Министарка Танасковић је након потписивања Споразума у Влади Србије изјавила да је држава обезбедила нових 40 милијарди динара, те да ће буџет Министарства пољопривреде, како каже, у овој години износити историјских 120 милијарди динара.

” Све договорено са преговора који су се одржали у суботу стављено је на папир. Ово је један велики напредак”, казала је Танасковић и навела да је нових 40 милијарди динара – мере које су испреговаране са пољопривредницима.

“Буџет Министарства пољопривреде ове године ће доћи до 120 милијарди динара, од чега имамо преко 104 милијарде које су намењене субвенцијама. Мислим да никад у историји није био буџет Министарства пољопривреде на овом нивоу”, истакла је Танасковић.

“Износ повећања по хектару је дупло повећан са 9.000 на 18.000 динара, повећање по грлу са 30.000 на 40.000 динара, повећање износа по литри млека са 15 на 19 динара”, рекла је она и објаснила да ће све те мере допринети да пољопривредници могу лакше да преживе ову годину.

“Укинут им је трошак у висини од 50 одсто за одводњавање у овој години, са тим да следеће године идемо на комплетно укидање тог намета. Наредне године ћемо пронаћи модел за субвенционисање “плавог дизела”, који пољопривредници користе у производњи”, објаснила је Танасковић.

Споразум о међусобној сарадњи у области пољопривреде између осталог обухвата следеће тачке:

  • Повећати основне подстицаје за биљну производњу (подстицаје по хектару) са 9000 динара на 18000 динара (6000 динара дизел гориво + 3000 динара директно) у 2023. години;
  • Подићи максималну границу површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописану за остваривање права на основне подстицаје за биљну производњу, на 100 хектара, почев од 1. јануара 2024. године, у складу са Законом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју;
  • Повећати премију за млеко са 15 динара по литру млека на 19 динара по литру млека;
  • Повећати подстицаје за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу;
  • Укинути 50% накнаде за одводњавање за текућу годину и укинути накнаду за одводњавање у потпуности од 1. јануара 2024. године;
  • Увести такозвани плави дизел који се односи на олакшице у висини акцизе на 100 литара дизел горива по хектару, за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава;

Такође биће пронађено решење за откуп млека произвођачима којима је откуп отказан,  спроводиће се даље анализа тржишта пољопривредних производа. Договорен је и наставак даље комуникације и разговора око будућег аграрног буџета и креирања нових мера.

Категорије

Величина текста
Контраст