Saopštenja Ministarstva i najave

Ministarka Tanasković potpisala Sporazum o saradnji sa poljoprivrednicima

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković potpisala je danas Sporazum o međusobnoj saradnji sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Dokument je potpisan sa  Inicijativom za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženjem proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženjem Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem „STIGˮ Požarevac, Udruženjem „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Savezom Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ.

Sporazum je zaključen na osnovu pregovora obavljenih sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom Jelenom Tanasković, a u kojima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Ministarka Tanasković je nakon potpisivanja Sporazuma u Vladi Srbije izjavila da je država obezbedila novih 40 milijardi dinara, te da će budžet Ministarstva poljoprivrede, kako kaže, u ovoj godini iznositi istorijskih 120 milijardi dinara.

” Sve dogovoreno sa pregovora koji su se održali u subotu stavljeno je na papir. Ovo je jedan veliki napredak”, kazala je Tanasković i navela da je novih 40 milijardi dinara – mere koje su ispregovarane sa poljoprivrednicima.

“Budžet Ministarstva poljoprivrede ove godine će doći do 120 milijardi dinara, od čega imamo preko 104 milijarde koje su namenjene subvencijama. Mislim da nikad u istoriji nije bio budžet Ministarstva poljoprivrede na ovom nivou”, istakla je Tanasković.

“Iznos povećanja po hektaru je duplo povećan sa 9.000 na 18.000 dinara, povećanje po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara, povećanje iznosa po litri mleka sa 15 na 19 dinara”, rekla je ona i objasnila da će sve te mere doprineti da poljoprivrednici mogu lakše da prežive ovu godinu.

“Ukinut im je trošak u visini od 50 odsto za odvodnjavanje u ovoj godini, sa tim da sledeće godine idemo na kompletno ukidanje tog nameta. Naredne godine ćemo pronaći model za subvencionisanje “plavog dizela”, koji poljoprivrednici koriste u proizvodnji”, objasnila je Tanasković.

Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede između ostalog obuhvata sledeće tačke:

  • Povećati osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju (podsticaje po hektaru) sa 9000 dinara na 18000 dinara (6000 dinara dizel gorivo + 3000 dinara direktno) u 2023. godini;
  • Podići maksimalnu granicu površine obradivog poljoprivrednog zemljišta od 20 hektara, propisanu za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju, na 100 hektara, počev od 1. januara 2024. godine, u skladu sa Zakonom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju;
  • Povećati premiju za mleko sa 15 dinara po litru mleka na 19 dinara po litru mleka;
  • Povećati podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave sa 30.000 dinara na 40.000 dinara po grlu;
  • Ukinuti 50% naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu i ukinuti naknadu za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024. godine;
  • Uvesti takozvani plavi dizel koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva po hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava;

Takođe biće pronađeno rešenje za otkup mleka proizvođačima kojima je otkup otkazan,  sprovodiće se dalje analiza tržišta poljoprivrednih proizvoda. Dogovoren je i nastavak dalje komunikacije i razgovora oko budućeg agrarnog budžeta i kreiranja novih mera.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast