Саопштења Министарства

Министарка Танасковић: Сада је најповољнији тренутак за улагање у пољопривреду

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић поручила је данас на Копаоник бизнис форуму да улагања државе у пољопривреду никада нису била већа и да никада није био повољнији тренутак за улагање у пољопривреду.

„Ако неко размишља где да пласира свој капитал у Србији, мислим да је пољопривреда тренутно најбољи избор“, рекла је Танасковић и додала да су отворени многи програми преко којих се нуде бесповратна средства за нове младе пољопривреднике.

Танасковић је нагласила да држава први пут у својој кровној инвестиционој уредби препознаје пољопривредна газдинства и појаснила да ће свако ко уложи од 100.000 до милион евра, имати поврат од 50 одсто, а ако уложи преко милион евра, додатан поврат је од 25 одсто.

Као један од разлога због чега је сада прави тренутак за улагање у пољопривреду, министарка је навела и ситауцију на европском и светском тржишту и изразила наду да ће у наредних неколико месеци произвођачима јабука и других воћних култура бити отворено кинеско тржиште.

Говорећи о мерама Министарства пољопривреде, Танасковић је казала да ће у марту бити објављен нови јавни позив у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде, који се реализује у сарадњи са Светском банком, за правна лица, предузетнике и задруге који се баве откупом, прерадом, складиштењем и пласманом пољопривредних производа, а биће обезбеђено 12 милиона евра.

До сада је потписано укупно 1.340 уговора за реализацију пројеката за унапређење биљне и сточарске производње укупне вредности 47 милиона евра, од тога су 23,5 милиона евра бесповратна средства.

Фокус инвестиција биће обновљиви извори енергије, у светлу глобалне енергетске кризе, опрема за подизање конкурентности производње, али и иновације, дигитализација и аутоматизација процеса.

Подсећамо да у оквиру овог пројекта Министарство пољопривреде обезбеђује бесповратна средства за наше пољопривреднике у висини од 50 одсто укупног износа инвестиција. Преосталих 50 одсто средстава, корисници имају прилике да финансирају тако што могу да потпишу уговор о кредиту са једном од 11 пословних банака са којима Министарство има сарадњу у висини од 40 одсто инвестиције, док остатак од 10 одсто обезбеђују као своје учешће у финансирању инвестиције.

Министарка Танасковић је такође најавила да ће пољопривредни произвођачи од ове године моћи да носе млеко на анализу у референтну државну националну лабораторију у Батајници.

Дирекција за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) до сада није могла да буде отворена ка тржишту, јер није могла да изда фискални рачун, објаснила је министарка.

„Отворили смо евиденциони рачун и спремамо се да изменимо законодавни оквир који је обавезује да за то наплаћује таксу. Она ће већ ове године постати отворена за тржиште и моћи ће да ради суперанализе за пољопривреднике“, рекла је Танасковић.

Танасковић је на панелу „Пољопривреда у деглобализованом свету и изазови с којима ће се Србија суочити“ истакла да је еАграр изузетно значајан за наше пољопривреднике и саопштила податак да се до данас 187.000 пољопривредника пријавило и узело еИД број за нову платформу еАграр.

„Јасно је колико је велика заинтересованост. Од 16. марта крећемо са подизањем регистра и са пријавом, где ће наши пољопривредници моћи да кажу да ли то што имамо у регистру и то што они имају, њихово реално стање, што и јесте идеја“, рекла је министарка. Како је појаснила, сви регистри ће бити у оквиру еАграра и држава ће моћи да укршта те податке и има добру статистику.

„Моћи ћемо да гледамо где евентуално пада производња, да би у наредној години појачали субвенцију у том делу. Пољопривредницима ће бити много лакше. Овај први тренутак је тежак, али када први круг субвенција буду одрадили преко еАграра увидеће колико им је живот лакши са еАграром“, истакла је министарка Танасковић.

Категорије

Величина текста
Контраст