Саопштења Министарства и најаве

Министарка Танасковић: Све субвенције биће исплаћене до краја године

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да исплата премија за млеко за трећи квартал почиње у понедељак, а да ће све субвенције бити исплаћене до краја године.

Танасковић је нагласила да је приоритет увођење е-Аграра, као и да систем неће функционисати по принципу „брзи прсти“, већ ће се увести критеријуми за сваку меру.

Ситуација у којој се свет налази показује да је основни задатак сваке државе да обезбеди довољне количине хране, и то је један од главних приоритета којима се бави и наша држава, казала је Танасковић гостујући на РТС-у.

„Мислим да је држава и у овој години која је изузетно тешка показала да реагује брзо, да реагује ефикасно, да доноси праве мере у правом тренутку и наши грађани нису осетили несташице нити основних животних намирница, нити било којих других. Ми нисмо имали празне рафове као неке друге земље“, истакла је Танасковић.

Поред тога, навела је министарка, уређење система и увођење е-Аграра су примарни.

„Дигитализација је неопходна у пољопривреди и уопште у администрацији како би нашим пољопривредницима олакшали живот у смислу подношења захтева, смањили чекања на шалтерима са једне стране, а са друге стране како би администрација била бржа, ефикаснија и како би они добили средства у години у којој су за та средства и аплицирали“, рекла је Танасковић.

Танасковић је подсетила да је буџет Министарства пољопривреде – никада већи. „Ми смо тренутно на 78,5 милијарди динара у овој години што чини 5,3 одсто укупних пореских прихода државе“, прецизирала је Танасковић.

Министарка је објаснила да ће додатних 16,5 милијарди динара обезбеђених ребалансом бити утрошено на подстицаје у целости и додала да су ове недеље већ кренуле исплате у износу од преко четири милијарде динара.

У понедељак су у целости исплаћене премије за млеко за други квартал,  у уторак је исплаћен регрес за гориво, у среду је исплаћено осигурање пољопривредним произвођачима, а у четвртак су исплаћени воћари.

„Ми сваки дан исплаћујемо. У понедељак ћемо већ исплатити премију за млеко за трећи квартал и могу рећи да ћемо сигурно до половине децембра утрошити скоро читав новац осим једне мере, а то је додатна мера произвођачима сунцокрета коју је држава ове године донела“, навеле је Танасковић.

Министарка је напоменула да у овом тренутку има око 35.000 захтева за ту меру, и да ће вероватно 30. децембра бити исплаћена и средства намењена произвођачима сунцокрета.

„У сваком случају све ће бити измирено до краја ове године“, нагласила је Танасковић.

Говорећи о уређењу система увођењем е-Аграра, Танасковић је објаснила да ми сада имамо око 450.000 регистрованих газдинстава, која су до сада аплицирали за мере на начин „ко пре девојци“ или „брзи прсти“, и да убудуће то више неће бити тако.

„Свакако ћемо увести критеријуме за сваку меру, бићемо доста транспарентни, ићи ће све електронски и очекујемо да се ту доста ишчисти ситуација у смислу уређења система“, поручила је министарка, истакавши да ће се и у наредној години реаговати сходно ситуацији, као и да је и ове године доста мера донето.

„Поред мера за произвођаче шећерне репе и сунцокрета, имамо и меру за произвођаче млека –  премија за млеко подигнута је са седам на 10 динара по литру за први и други квартал, у тренутку када је било поремећаја на тржишту ми смо подигли на 15 динара по литру, тако да се реагује тренутно сходно ситуацији“, наводи Танасковић.

Танасковић је додала да је ове године донета и мера за репрограм кредита, као и да ће део те камате сносити држава.

„Такође, обезбеђено је 15.000 тона меркантилног кукуруза преко робних резерви и он ће завршити код наших узгајивача млечних крава. Тако да, све се то наставља и следеће године“, додала је Танасковић.

Министарка каже да је у свакодневном контакту са сточарима и да јој они износе своје предлоге који ће бити размотрени.

„Држава не улаже ни сада мало у сточарство. Имамо основне подстицаје који су 8.000 по хектару плус 1.000 динара по хектару за гориво, имамо подстицаје за млеко који су 10 динара по литру, имамо директне подстицаје за квалитетне приплодне краве који су на нивоу 25.000 динара по грлу, имамо подстицаје за краве дојиље 40.000 динара по грлу, за краве за тов 40.000 динара, имамо мере за свињарство – имамо преко десет мера у сточарству“, казала је Танасковић.

Говорећи о томе како ћемо мање увозити, а више извозити и како ће потрошач имати прилику да више купују домаће прозводе, најбољег порекла од домаћих сорти на најбољи начин произведене, министарка Танасковић је истакла да све ове мере које се спроводе дају приоритет нашим произвођачима и домаћој производњи.

 

Категорије

Величина текста
Контраст