Saopštenja Ministarstva i najave

Ministarka Tanasković: Sve subvencije biće isplaćene do kraja godine

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da isplata premija za mleko za treći kvartal počinje u ponedeljak, a da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine.

Tanasković je naglasila da je prioritet uvođenje e-Agrara, kao i da sistem neće funkcionisati po principu “brzi prsti”, već će se uvesti kriterijumi za svaku meru.

Situacija u kojoj se svet nalazi pokazuje da je osnovni zadatak svake države da obezbedi dovoljne količine hrane, i to je jedan od glavnih prioriteta kojima se bavi i naša država, kazala je Tanasković gostujući na RTS-u.

“Mislim da je država i u ovoj godini koja je izuzetno teška pokazala da reaguje brzo, da reaguje efikasno, da donosi prave mere u pravom trenutku i naši građani nisu osetili nestašice niti osnovnih životnih namirnica, niti bilo kojih drugih. Mi nismo imali prazne rafove kao neke druge zemlje”, istakla je Tanasković.

Pored toga, navela je ministarka, uređenje sistema i uvođenje e-Agrara su primarni.

“Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte u administraciji kako bi našim poljoprivrednicima olakšali život u smislu podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a sa druge strane kako bi administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali”, rekla je Tanasković.

Tanasković je podsetila da je budžet Ministarstva poljoprivrede – nikada veći. “Mi smo trenutno na 78,5 milijardi dinara u ovoj godini što čini 5,3 odsto ukupnih poreskih prihoda države”, precizirala je Tanasković.

Ministarka je objasnila da će dodatnih 16,5 milijardi dinara obezbeđenih rebalansom biti utrošeno na podsticaje u celosti i dodala da su ove nedelje već krenule isplate u iznosu od preko četiri milijarde dinara.

U ponedeljak su u celosti isplaćene premije za mleko za drugi kvartal,  u utorak je isplaćen regres za gorivo, u sredu je isplaćeno osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, a u četvrtak su isplaćeni voćari.

“Mi svaki dan isplaćujemo. U ponedeljak ćemo već isplatiti premiju za mleko za treći kvartal i mogu reći da ćemo sigurno do polovine decembra utrošiti skoro čitav novac osim jedne mere, a to je dodatna mera proizvođačima suncokreta koju je država ove godine donela”, navele je Tanasković.

Ministarka je napomenula da u ovom trenutku ima oko 35.000 zahteva za tu meru, i da će verovatno 30. decembra biti isplaćena i sredstva namenjena proizvođačima suncokreta.

„U svakom slučaju sve će biti izmireno do kraja ove godine”, naglasila je Tanasković.

Govoreći o uređenju sistema uvođenjem e-Agrara, Tanasković je objasnila da mi sada imamo oko 450.000 registrovanih gazdinstava, koja su do sada aplicirali za mere na način „ko pre devojci“ ili „brzi prsti“, i da ubuduće to više neće biti tako.

„Svakako ćemo uvesti kriterijume za svaku meru, bićemo dosta transparentni, ići će sve elektronski i očekujemo da se tu dosta iščisti situacija u smislu uređenja sistema”, poručila je ministarka, istakavši da će se i u narednoj godini reagovati shodno situaciji, kao i da je i ove godine dosta mera doneto.

“Pored mera za proizvođače šećerne repe i suncokreta, imamo i meru za proizvođače mleka –  premija za mleko podignuta je sa sedam na 10 dinara po litru za prvi i drugi kvartal, u trenutku kada je bilo poremećaja na tržištu mi smo podigli na 15 dinara po litru, tako da se reaguje trenutno shodno situaciji”, navodi Tanasković.

Tanasković je dodala da je ove godine doneta i mera za reprogram kredita, kao i da će deo te kamate snositi država.

“Takođe, obezbeđeno je 15.000 tona merkantilnog kukuruza preko robnih rezervi i on će završiti kod naših uzgajivača mlečnih krava. Tako da, sve se to nastavlja i sledeće godine”, dodala je Tanasković.

Ministarka kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa stočarima i da joj oni iznose svoje predloge koji će biti razmotreni.

“Država ne ulaže ni sada malo u stočarstvo. Imamo osnovne podsticaje koji su 8.000 po hektaru plus 1.000 dinara po hektaru za gorivo, imamo podsticaje za mleko koji su 10 dinara po litru, imamo direktne podsticaje za kvalitetne priplodne krave koji su na nivou 25.000 dinara po grlu, imamo podsticaje za krave dojilje 40.000 dinara po grlu, za krave za tov 40.000 dinara, imamo mere za svinjarstvo – imamo preko deset mera u stočarstvu”, kazala je Tanasković.

Govoreći o tome kako ćemo manje uvoziti, a više izvoziti i kako će potrošač imati priliku da više kupuju domaće prozvode, najboljeg porekla od domaćih sorti na najbolji način proizvedene, ministarka Tanasković je istakla da sve ove mere koje se sprovode daju prioritet našim proizvođačima i domaćoj proizvodnji.

 

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast