Саопштења Министарства

Министарка Танасковић: Увођење еАграра укида обилажење шалтера и доноси бројне предности пољопривредницима

Пољопривредни произвођачи у Србији од данас могу, уколико нису раније, да преузму свој еИД број, што је први корак у увођењу информационог система „еАграр“, а министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је да пољопривредници тај број могу да преузму у поштама широм Србије и да је циљ увођења новог система да 450.000 пољопривредних газдинстава пређе на дигитално вођење посла.

Министарка Танасковић је гостујући на РТС-у, објаснила да пољопривредници већ годинама могу да преузму еИД број у поштама и да, ако је неко физичко лице за било које друге потребе еУправе подигло еИД број и регистровало се у еУправи, може да користи тај исти број и нема потребе да поново иде да се региструје.

„Они пољопривредни произвођачи који то досад нису урадили, могу да оду у најближу филијалу Поште. То је један папирић са основним подацима, име, презиме и матични број, кодови и пасворд на основу којих ће се они даље регистровати“, навела је Танасковић.

Министарка је рекла да пољопривредници који немају рачунар или паметни телефон могу да оду до најближе полицијске станице, где ће им ти исти кодови бити унети у чип личне карте.

Танасковић је позвала све пољопривреднике који немају личну карту са чипом да је изваде, пошто ће им бити потребно због увођења еАграра, додајући да је за добијање еИД броја потребна само лична карта, пошто је то заправо електронска лична карта и да ће се на основу тога идентификовати физичка лица.

Министарка је истакла да су предности система еАграр бројне, а пре свега се односе на то да ће процедуре бити значајно поједностављене.

Танасковић је као пример навела да пољопривредни произвођачи сада да би уопште конкурисали за било коју субвенцију,  треба да дају 89 података, а многи од тих података се понављају на неких осам, девет образаца.

„Тога више неће бити. Они ће сада моћи да онлајн приступе свом налогу и да се региструју, односно да све потребно везано за субвенције, за праћење стања, за измене стања свог пољопривредног газдинства, моћи ће да ураде онлајн“, казала је Танасковић.

Министарка је нагласила да је преузимање еИД броја само први корак и да је за то остављено довољно времена, а да ће у другом кораку, запослени у пољопривредним стручним службама помоћи свима који нису сигурни како да се улогују.

„Нема никакве панике, ако немате неку млађу особу, причамо о нашим старијим пољопривредним произвођачима, негде у близини, сигурнији сте да то неко други одради, дођите слободно у пољопривредну стручну службу, мислили смо о свему, и они ће то урадити за вас“, рекла је Танасковић.

Поручила је да се нада да пољопривредници разумеју да ће увођењем новог система њима бити лакше, али и навела да ће администрација бити много бржа и да је идеја да пољопривредници више не обилазе шалтере.

„Ми ћемо све то негде на крају, када се у потпуности буде увео еАграр имати доступно у свим регистрима, контроле ћемо моћи да вршимо сами. Администрација ће бити бржа у обради захтева и у исплати. То је, на крају крајева, крајњи циљ. Идеја јесте да ми у години у којој меру објавимо, у тој години обрадимо и пустимо средства нашим пољопривредним произвођачима“, поручила је Танасковић.

Категорије

Величина текста
Контраст