Саопштења Министарства

Министарска конференција у Берлину

   У Берлину је 24. јуна 2022. одржана министарска конференција која је имала за циљ да на једном месту окупи министре из чланица Г7,  Групе шампиона, као и представнике из кључних земаља донатора али и најугроженијих земаља, са кључним актерима из система Уједињених Нација, филантропима и цивилним друштвом како би разговарали о заједничкој акцији са циљем иницијативе у области хуманитарне помоћи, трговине и логистике и сарадње на одрживој пољопривреди, одрживој производњи и прехрамбеним системима, као и остваривању права на храну, како би се превазишла безбедносна криза.

Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде је том приликом истакла да је Србија један од десет највећих произвођача житарица, као и један од највећих произвођача малине, шљиве, јабуке и другог воћа што може значајно допринети побољшању светске производње хране. У 2022. години Србија очекује жетву око 3,5 милиона тона пшенице, а у случају повољних метео услова током лета и кукуруза нешто преко 7 милиона тона. Такође, Србија има и значајну производњу сунцокрета, шћерне репе и соје. Процена је да можемо у овом тренутку рећи да Србија има довољно хране за сосптвене потребе али и за цео регион као и традиционалне купце, подвукла је Илић.

„Нашу спремност на сарадњу и помоћ показали смо кроз многе активности до сада, али је вероватно најважнија од њих иницијатива Отворени Балкан, која помаже развоју целог Западног Балкана и најважнији је регионални пројекат за Србију. Иницијатива која тренутно укључује Србију, Северну Македонију и Албанију је отворена и доступна свима који желе да се придруже. Добросуседски и билатерални односи су кључни за економски просперитет. С тим у вези, могу само још једном да потврдим да са аспекта Србије нема друге теме важније од унапређења прехрамбеног система. Важно је напоменути и да је Србија посвећена на путу ка ЕУ. Доказ томе је и отварање „зеленог” кластера (кластера 4) у преговорима о приступању ЕУ у децембру 2021. године, што је након усвајања нове методологије нови корак ближе чланству“ рекла је Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

На крају, Илић је нагласила потребу да се искористи снага знања и да се побољшају прехрамбени системи како би они обезбедили сигурну храну, приступачну за све, а истовремено чувајући природне ресурсе и борећи се против климатских промена, применом и развојем најбољих пољопривредних пракси, побољшањем система дистрибуције хране и смањењем бацања хране.

Учесници министарске конференције су позвани да предузму даљу заједничку акцију у свим овим областима и да се придруже Глобалној алијанси за безбедност хране (ГАФС) која је покренута у Берлину 18/19. маја 2022.

Категорије

Величина текста
Контраст