Саопштења Министарства и најаве

Министри Мартиновић и Минић: Дрина није граница која нас дели већ река која спаја један исти народ, шаљемо поруку српског поноса и јединства, мира и разумевања

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије др Александар Мартиновић састао се данас са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Савом Минићем. Том приликом два министра потписала су Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања, Меморандум о сарадњи у области управљања водама, а потписали су и Споразума између два Министарства о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока реке Дрине.

            Тема састанка, између осталог, била је континуирана билатерална сарадња у фитосанитарној области, као и размена информација у домену фитосанитарних прегледа и научних истраживања, а како је речено, Република Српска узгаја и  прихвата сорте које су уписане у Регистар сорти пољопривредног биља Републике Србије.

Министар Мартиновић је овом приликом поручио да ће потписивање ових докумената додатно ојачати сарадњу два Министарства и две Владе.

„Поносан сам што целокупна Влада Републике Српске, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком и српским чланом председништва Босне и Херцеговине, данас и сутра борави у Београду и што заједно шаљемо поруку читавом свету да су Срби сложан, јединствен народ, народ који није геноцидан. Шаљемо поруку да пружамо руку сарадње државама и народима који се налазе поред нас, пре свега, државама и народима који су заједно са нама били и живели у некадашњој Југославији. Ми хоћемо сарадњу са свима, хоћемо мир и стабилност. Не желимо сукобе, али желимо бољи живот за наше грађане и не дозвољавамо никоме да вређа и понижава достојанство српског народа“, поручио је Мартиновић. Он је додао да је посета делегације Републике Српске уприличена у тренутку када се српски народ налази под веома снажним притисцима, након што је у Генералној скупштини УН изгласана Резолуција о тзв. геноциду у Сребреници, која за циљ има да жиг геноцида стави на српски народ. Посебно је нагласио да се народ томе  оштро супротставља, јер су управо Срби били жртва геноцида, нарочито током Другог светског рата и у ратовима током деведесетих година прошлог века.

„Дрина није граница која нас дели већ река која спаја један исти народ. Смисао нашег сусрета је порука српског поноса и јединства, мира и разумевања, али и порука да су Срби храбар, слободарски и достојанствен народ“, закључио је Мартиновић.

Министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић истакао је да већ постоји низ устаљених и добрих сарадњи у виду промета роба и услуга, као и да је Србија за Републику Српску највећи и најважнији спољно-трговински партнер. Он је додао да је разматрано унапређење сарадње у области аграрних плаћања, што је подвукао као добру праксу у Републици Србији и нагласио да је изгледно да ће то искуство допринети ефикаснијем коришћењу подстицајних средстава пољопривредницима Републике Српске, као и крајњој конкурентности и заједничком пласману пољопривредно-прехрамбених производа на трећа тржишта.

            Данашњем састанку присуствовао је и министар за бригу о селу Милан Кркобабић који је указао на важност села у Републици Србији и у Републици Српској. Он је истакао значај заједничког правца деловања, постављања циљева и важност јединственог наступања.

Састанку два Министарства присуствовали су државни секретари, помоћници и сарадници три министра, председник скупштинског Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић, директори управа у саставу Министарства пољопривреде Републике Србије, као и директори јавних предузећа: „Србијашуме“, „Војводинашуме“, „Србијаводе“, „Војводинаводе“. Присутни су били и председник Ловачког савеза Србије и представници Института за ратарство НС семе, Института за сточарство Београд, Института за кукуруз Земун поље, Института БиоСенс, као и представник ITN Group – Budimka.

Категорије

Величина текста
Контраст