Саопштења Министарства и најаве

Министру Мартиновићу у Горњем Милановцу представљен пројекат уређења корита реке Деспотовице

„720 милиона динара потребно је уложити у уређење корита и обале реке Деспотовице у Горњем Милановцу, како би се спречило евентуално изливање реке и плављење због бујичних потока са Рудника, као што је био случај 2019. године. Имајући у виду значај овог пројекта, потрудићемо се да већи део средстава обезбедимо већ ове године, па да га потом фазно завршавамо најкасније до 2026. године“, поручио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић приликом данашње посете општини Горњи Милановац и обиласка локације на којој су планирани радови на уређењу корита реке. 

Министар је нагласио да се о пољоприведницима изузетно води рачуна, у прилог чему говоре рекордна финансијска средства која за њих издваја држава, али и саме локалне самоуправе, те додао да Горњи Милановац спада у ред општина које највише улажу у пољопривреду кроз помоћ сточарима, повртарима и воћарима за културе које се гаје на подручју Моравичког управног округа.  

„Свесни смо да је пољопривредницима потребна помоћ државе, самим тим што смо увелико на европском тржишту, а тржишна утакмица је немилосрдна. Без адекватне државне помоћи путем различитих врста подстицаја и премија, али и без помоћи локалних самоуправа, ситуација на тржишту била би много тежа“ истакао је Мартиновић.

Осврнувши се на то да се на подручју ове општине гаји изузетно квалитетан кромпир, те да се у Горњем Милановцу велики број газдинстава бави сточарством, Мартиновић је рекао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде мора блиско да сарађује са локалним самоуправама на томе да се спречи смањивање сточног фонда, што је био тренд претходних година, као и да је неопходно уложити посебне напоре, кроз заједничке активности државног и локалног нивоа, да се поменути фонд повећа.

„Ове године издвојили смо више од 62 милијарде динара за мере директних давања пољопривредницима, што показује да су аграрни буџети из године у годину све већи. Ми ћемо наставити са спровођењем те политике, јер нам је стало да унапредимо нашу пољопривредну производњу, да оживимо наша села, да људе који живе у сеоским срединама задржимо на њиховим огњиштима како би ту градили живот и заснивали своје породице, што неће бити могуће ако не обезбедимо адекватне услове за бављење пољопривредном производњом, и то на таквом нивоу да могу равноправно да учествују у утакмици европских и светских тржишта“, нагласио је министар Мартиновић.

фото: МИНПОЉ

Категорије

Величина текста
Контраст