Saopštenja Ministarstva i najave

Ministru Martinoviću u Gornjem Milanovcu predstavljen projekat uređenja korita reke Despotovice

„720 miliona dinara potrebno je uložiti u uređenje korita i obale reke Despotovice u Gornjem Milanovcu, kako bi se sprečilo eventualno izlivanje reke i plavljenje zbog bujičnih potoka sa Rudnika, kao što je bio slučaj 2019. godine. Imajući u vidu značaj ovog projekta, potrudićemo se da veći deo sredstava obezbedimo već ove godine, pa da ga potom fazno završavamo najkasnije do 2026. godine“, poručio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović prilikom današnje posete opštini Gornji Milanovac i obilaska lokacije na kojoj su planirani radovi na uređenju korita reke. 

Ministar je naglasio da se o poljoprivednicima izuzetno vodi računa, u prilog čemu govore rekordna finansijska sredstva koja za njih izdvaja država, ali i same lokalne samouprave, te dodao da Gornji Milanovac spada u red opština koje najviše ulažu u poljoprivredu kroz pomoć stočarima, povrtarima i voćarima za kulture koje se gaje na području Moravičkog upravnog okruga.  

„Svesni smo da je poljoprivrednicima potrebna pomoć države, samim tim što smo uveliko na evropskom tržištu, a tržišna utakmica je nemilosrdna. Bez adekvatne državne pomoći putem različitih vrsta podsticaja i premija, ali i bez pomoći lokalnih samouprava, situacija na tržištu bila bi mnogo teža“ istakao je Martinović.

Osvrnuvši se na to da se na području ove opštine gaji izuzetno kvalitetan krompir, te da se u Gornjem Milanovcu veliki broj gazdinstava bavi stočarstvom, Martinović je rekao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mora blisko da sarađuje sa lokalnim samoupravama na tome da se spreči smanjivanje stočnog fonda, što je bio trend prethodnih godina, kao i da je neophodno uložiti posebne napore, kroz zajedničke aktivnosti državnog i lokalnog nivoa, da se pomenuti fond poveća.

„Ove godine izdvojili smo više od 62 milijarde dinara za mere direktnih davanja poljoprivrednicima, što pokazuje da su agrarni budžeti iz godine u godinu sve veći. Mi ćemo nastaviti sa sprovođenjem te politike, jer nam je stalo da unapredimo našu poljoprivrednu proizvodnju, da oživimo naša sela, da ljude koji žive u seoskim sredinama zadržimo na njihovim ognjištima kako bi tu gradili život i zasnivali svoje porodice, što neće biti moguće ako ne obezbedimo adekvatne uslove za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, i to na takvom nivou da mogu ravnopravno da učestvuju u utakmici evropskih i svetskih tržišta“, naglasio je ministar Martinović.

foto: MINPOLJ

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast