Саопштења Министарства

Млади пољопривредници – 13 милиона динара отишло на територију Чачка

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић посетио је газдинство Вемић из Трнаве у којем живи и ради једанаест чланова породице. Браћа Вемић, Живорад и Вељко, од којих свако има своје регистровано пољопривредно газдинство конкурисали су и добили средства са механизацију и противградну заштиту. Они су међу десет младих пољопривредника са територије Града Чачака који су прошли конкурс Министарства пољопривреде где млади добијају  милион и по динара авансно а та средства је потребно оправдати  деведесет дана од момента уплате и пријема решења. Њихово учешће је двадесет и пет посто. Тако је чак 13 милиона динара отшло на територију Чачка што је импресиван износ имајући у виду да цео локални буџет за субвенције износи 45 милиона динара.

Живорад Вемић каже да је конкурисао за атомизер јер ће му значити у даљем раду, лакшој заштити биља и квалитетнијим плодовима и за таруп који ће му омогућити лакшу обраду воћњака: “Наше производе извозимо највише у Русију. Површина воћњака је око дванаест хектара све укупно са браћом. Од повртарства имамо парадајз који се простире на два хектара на отвореном, кромпир на око хектар али више нећемо да га производимо због цене и купус ради пречишћавања земље јер после њега може да се посади нека друга биљка која лакше успева.“

Његов брат од стрица Вељко користио је до сада субвенције града Чачка за наводњавање. Он се определио за подизање противградне мреже на засаду јабука златни делишес и џеромајн на површини око 1,5 ха:“ На овој површини има око пет и по хиљада садница отприлике. Засад је стар три године. Наша породица се бави  воћарством скоро двадесет година а прву противградну мрежу смо подигли пре десет година. Ми млађи полако преузимамо посао на себе и то нам је главни приход.“

На први конкурс за младе пољопривреднике пријавило се око 650 младих а претходне године чак њих пет и по хиљада од којих велики број жена. Министарство пољопривреде жели да овим путем  помогне да се што већи број жена укључи у један сасвим нови и модернији начин производње у пољопривреди. Један од примера долази нам из Балуге крај Чачка. Александра Ружичић, млада пољопривредница, је путем подстицаја набавила садилицу за паприку. Она са супругом обрађује петнаест хектара земље на којим  се налазе четири културе: “Етапно се ради производња, а културе које радимо су паприка, кромпир, купус и зелена салата. Први пут сам конкурисала за субвенције и остварила сам право на две машине од којих је једна испоручена а друга ће ускоро. Ово ми много значи и користим прилику да се захвалим Министарству пољопривреде које ми је омогућило да унапредим производњу и да се посао лакше обавља. То је садилица контејнерског типа, намењена садњи на малч фолију и одмењује доста радне снаге. Друга машина која треба да стигне је фреза банкерица која служи за формирање банкова за кромпир и повећава његов принос за неких тридесет посто.“ Александра и њен супруг су прави пример заједно са породицом Вемић како се може лепо и успешно живети на селу са свим комфором који постоји и у граду. Једини проблем представљају локални прилазни путеви који још нису асвалтирани али се надају да ће се и то десити ускоро.

Када је реч о субвенцијама за младе пољопривреднике највећи износ за који се могло конкурисати је милион и по динара. Тај новац се могао искористити за набавку тањирача, фреза, дрљача и друге механизације, а средства за набавку су се могла уложити и у садни материјал за подизање воћњака, набавку грла и јунади за тов.

Категорије

Величина текста
Контраст