Саопштења Министарства и најаве

Настављамо преговоре са примарним произвођачима малине

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић данас се у Ивањици састала са произвођачима малине из ивањичког краја како би разговарала о тренутно најактуелнијој теми – цени малине чија је берба већ кренула у овом крају. Разговору су присуствовали и председник општине Ивањица Момчило Митровић и председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић.

„Држава је до сада много помогла малинарима и наставићемо и даље да помажемо. Поред мораторијума на прошлогодишње кредите, држава је омогућила и нове кредите за мале и средње хладњаче које су остале дужне примарним произвођачима, како би измириле дуговања. И мислим да је то јако добар старт за нову откупну сезону“ истакла је министарка.

Главна тема састанка била је цена која се појавила на тржишту и како министарка истиче то је само почетна цена.
„Прва аконтна цена која се појавила на тржишту је 200 динара и то је почетак. У овом тренутку страхујем да ли ће бити довољно малине и да ли ће она бити одговарајућег квалитета због обилних падавина које су биле и мислим да је то много већи проблем. Држав је проценила непродату количину малине на 300 динара по килограму и то је цена робе која ће бити дата у залогу банци за кредит који је обезбеђен преко Поштанске штедионице“ додала је ресорна министарка.

Како министарка Танасковић истиче заштита примарног произвођача је приоритет државе Србије.
„Оно што је јако битно јесте да примарни произвођач добије прво оно што је прошле године продао, а на крају крајева мора и ове године да буде задовољан, не сме на њега да се свали губитак хладњачара из претходног периода. То је оно што је битно и што јесте порука државе, морамо да штитимо примарног произвођача, не смемо да дозволимо да пољопривредник каже да више неће да се бави производњом малине зато што из године у годину нема сигурност“ истакла је Танасковићева.

Министарка је поручила овом приликом примарним произвођачима да се не залећу и да морају имати папир и улазну документацију за сваку продају.

„Ићи ће контроле, врло ћемо строго пратити и контролисати токове новца, морамо да уведемо у легалне токове откуп свог воћа и генерално целе пољопривреде“, рекла је Танасковићева.

Категорије

Величина текста
Контраст