Саопштења Министарства и најаве Најаве догађаја

Недимовић: Од 15. маја слободан извоз брашна

саопштење

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је несумњиво да ће извоз пољопривредних производа бити значајан, као и да је Влада Србије донела одлуку о слободном режиму извоза брашна од 15. маја.

Влада Србије донела је одлуку о извозу брашна, више нема ограничења и та одлука ступа на снагу 15. маја, рекао је Недимовић за Танјуг и додао да неће бити корекције цене тог производа.

Министар је подсетио да је до сада важила квота од 23.000 тона месечно за извоз брашна.

„Имамо довољно брашна у Србији, Србија није угрожена са овом намирницом тако да брашно иде на слободни режим какав је био пре 8. марта“, објаснио је Недимовић.

Упитан за цену брашна, Недимовић је рекао да је цена утврђена на основу владине уредбе.

„Цена је утврђена наредних 60 дана. Неће доћи до корекције цене брашна“, поручио је Недимовић.

Министар је навео и да ће извоз пољопривредних производа бити значајан и додао да су цене више него добре, поготово у сектору житарица.

“О кукурузу је рано да се говори јер је сетва тек готова, ко зна како ће то бити до августа и септембра, али несумњиво је да ће спрам тражње за српском робом извоз бити озбиљан, а цене су више него добре, поготово у сектору житарица”, нагласио је Недимовић.

На питање да ли ће овим темпом извоза житарица моћи довољно да се испразне складишта за нови род, Недимовић каже да ће бити довољно складишних капацитета, те да очекује да ће Србија имати добар род пшенице.

“Апсолутно. Имаћемо довољно складишних капацитета за нов род. Како ствари стоје, род пшенице би требало да буде јако добар, али имамо још месец и по дана до тога”, закључио је Недимовић.

Категорије

Величина текста
Контраст