Саопштења Министарства Активности министра

Недимовић: Подршка кроз ИПАРД програме за производњу биомасе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас општину Жабаљ где је разговарао са представницима локалне самоуправе и обишао погон за производњу биомасе на органској фарми компаније „Global Seed“ у Чуругу.

Недимовић је истакао да је то један од примера како треба да се заокружи производња и на много мањим газдинствима.

“И десет до петнаест пута мање фарме могу да имају постројења за производњу биомасе. Министарство ће и кроз ИПАРД програме подржати такве пројекте, јер то не значи само уштеду већ је реч и о екологији“, поручио је Недимовић.

Генерални директор компаније „Global Seed“ Саша Витошевић подсетио је да је реч о инвестицији започетој још 2006. године и навео да је у органску производњу млека, са фармом и електранама за биомасу од 1,2 мегавата, укупно уложено 22 милиона евра.

Само постројење за биомасу коштало је 4,3 милиона евра, навео је Витошевић, такође додајући да је, поред производње електричне енергије, то и начин решавања еколошког проблема.

Компанија „Global Seed“ се бави органском производњом ратарских култура, органског млека, узгојем товних јунади и млечних крава и добијањем електричне енергије из обновљивих извора. Лидер је у производњи органског млека у Европи са 1.000 крава на мужи и годишњом производњом од oко 7 милиона литара органског млека.

Категорије

Величина текста
Контраст