Саопштења Министарства

Недимовић: Пољопривредницима исплаћен први новац из европских фондова

Министар Бранислав Недимовић се, у оквиру сајамских активности на 86. Сајму пољопривреде, састао са заменицом шефа Делегације ЕУ у Србији Матејом Норчић Стацмар.

Том приликом Недимовић се захвалио  на подршци Србији на њеном путу ка чланству у ЕУ, посебно у сектору пољопривреде и то у сва три поглавља – пољопривредне политике, безебности хране и рибарства. Подсетио је да је у току реализација ИПАРД пројекта, да је 736 апликација у поступку, као и да је почела исплата првог европског новца пољопривредницима.

„То су први европски новци који су исплаћени директно на руке пољопривредницима у Србији. То је јако важно у пољопривреди и то је један симболички гест који осликава односе Србије и Европске уније“, рекао је Недимовић.

„Идеја је да постанемо потпуно компатибилни са регулацијом Европске уније у сектору безбедности хране, јер је то најсавременије и најкомплетније тржиште хране на свету. Ако имате тако уређен систем, онда можете да тргујете с било ким на овој планети“, истакао је министар Недимовић и најавио да ће за три месеца бити акредитована Лабораторија за безбедност хране, као и да је опрема већ набављена и ангажован стручни кадар који ће у њој радити, чиме ће Лаборатирија бити потпуно у функцији.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Стацмар је навела да је Србија у 2018. остварила извоз на тржиште ЕУ вредан 1,3 милијарде евра и да то је показатељ пута Србије ка Европској унији.

 Норчић Стацмар је навела да Делегација ЕУ помаже Србији, не само у погледу прописа и стандарда, већ и на модернизацији пољопривреде и прерађивачке индустрије. Један од начина помоћи у том смислу је и ИПАРД пројекат, као инструмент за развој руралног туризма.

„Ту није само новац у питању, већ кроз пројекат “ЕУ за тебе“ дајемо механизацију, тракторе, конкретно 15 трактора биће додељено, потом комбајни, тресачи вишања. Реч је 175 милиона евра бесповратних средстава за мале пољопривреднике, а на вама самима је којом брзином ће те радити, онако како сте сами себи задали и како се од вас то очекује“ подсетила је Норчић Стацмар и додала да је више од две трећине српских производа пласирано на тржиште ЕУ и на тржиште ЦЕФТЕ.

 „Са увођењем европских прописа у области заштите безбедности хране већа је могућност да пољопривредни производи буду пласирани на тржиште ЕУ и буду конкурентнији.“ рекла је Норчић Стацмар подсећајући да је Србија већ добила стотину милиона евра за развој пољопривреде, те похвалила трговинску размену између ЕУ и Србије.

Категорије

Величина текста
Контраст