Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Недимовић: Поново извоз српске пшенице у Египат после 30 година

Извоз првих количина пшенице из Србије у Египат, земљу која је највећи глобални увозник пшенице, требало би да почне у децембру ове године или јануару 2019, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Први пут после 30 година српски произвођачи ће моћи да извозе пшеницу у Египат, a Србија je као држава добила за то сертификат.

Министар Недимовић је навео да се очекује да у последњој недељи новембра и почетком децембра увозник обави контролу складишних капацитета.

Говорећи о будућим корацима у погледу јачања извоза житарица, министар је рекао да оно што Србија планира са Египтом када је реч о извозу пшенице, исто планира са извозом кукуруза у Кину и Индонезију.

Омогућавање извоза српске пшенице у Египат, конкретан је резултат заједничког пројекта Удружења Жита Србије, Европске банке за обнову и развој, Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Министарства пољопривреде.

Директорка Eвропске банке за обнову и развој за Западни Балкан Жужана Харгитаи рекла је да је та банка до сада у Србији уложила пет милијарди евра, од чега је трећина средстава отишла на финансирање приватног сектора, а добар део новца за пољопривреду.

Изразила је очекивање да ће са Србијом бити настављен рад на модернизацији пољопривреде, те најавила помоћ Србији у погледу безбедности хране и фитосанитарне контроле и наставак улагања у пољопривреду како би производи из Србије били конкурентни на тржишту ЕУ.

Директор агробизнис сектора за југоисточну Европу у тој банци, Миљан Ждрале, нагласио је да је српска пољопривреда један од најважнијих погона и локомотива развоја српске економије, те да ће бити настављена сарадња на промоцији српске пољопривреде и извозника.

Ждрале је најавио да ће се први пут ове године на глобалној конференцији жита у Женеви, уз више од 550 учесника из свих земаља света, представити асоцијација Жита Србије, као и потенцијали улагања у речну инфраструктуру будући да је Дунав најкраћа рута за извоз производа из Србије.

Категорије

Величина текста
Контраст