Saopštenja Ministarstva

Nedimović sa predstavnicima opština o nadoknadi štete

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović održao je danas sastanak sa predstavnicima opština koje su poslednjih dana zadesile poplave i sa njima razgovarao o nadoknadi štete i procedurama koje su potrebne da se šteta prijavi u skladu sa zakonom.

Na sastanku na kome je učestvovao i direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević dogovoreno je da lokalne samouprave evidentiraju štetu koju imaju i pripreme projekte kako bi država mogla finansijski da im pomogne za ono što identifikuju kao prioritete.

Nedimović je izjavio da je ovo bio operativan sastanak na kojem su predstavnici ugroženih opština dobili instrukcije kako da prijave štetu,  da bi im država pomogla u saniranju.

Kako je dodao, lokalnim samoupravama pomoći će se preko Republičke direkcije za robne rezerve ukoliko je nekome potreban repromaterijal, stočna hrana.

Nedimović je kazao da je na teritoriji opštine Kraljevo poplava izazvala najviše problema, zatim u Trsteniku, Guči i Kniću.

„Ostale sredine jesu zahvaćene poplavama, ali tu imamo drugu vrstu problema. Ove četiri imaju najviše oštećenih objekata s obzirom na broj stanovnika koji žive na prostoru tih lokalnih samouprava“, kazao je Nedimović.

Ministar je istakao da je trenutno jedan od većih problema obezbeđivanje vode Novom Pazaru i dodao da je zahvalan Gradu Čačku koji će pomoći da stignu nove cisterne, jer gradovi koji su oko Novog Pazara nisu u prilici da pomognu, zato što i sami imaju vanrednu situaciju.

Nedimović je ukazao da postoji plan po kojem će se postupati što se tiče poljoprivrednih objekata u narednom periodu, a koji je utvrđen još pre nekoliko godina.

„Uradili smo 500 objekata za pet godina, ima tu mnogo da se radi, naročito na zaštiti bujičnih poplava pravljenjem retenzije i kaskadnih brana. To se pokazalo neophodno naročito u slučaju Kraljeva, a mislim da je takva situacija i u Tutinu, Trsteniku“, rekao je ministar.

Nedimović je zaključio da je potrebno na drugim mestima pozabaviti se vodotocima drugog reda, koji jesu u nadležnosti lokalne samouprave, ali je pitanje koliko one imaju stručnih kapaciteta da reše to pitanje na odgovarajući način.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast