Саопштења Министарства

Недимовић са представницима општина о надокнади штете

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић одржао је данас састанак са представницима општина које су последњих дана задесиле поплаве и са њима разговарао о надокнади штете и процедурама које су потребне да се штета пријави у складу са законом.

На састанку на коме је учествовао и директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић договорено је да локалне самоуправе евидентирају штету коју имају и припреме пројекте како би држава могла финансијски да им помогне за оно што идентификују као приоритете.

Недимовић је изјавио да је ово био оперативан састанак на којем су представници угрожених општина добили инструкције како да пријаве штету,  да би им држава помогла у санирању.

Како је додао, локалним самоуправама помоћи ће се преко Републичке дирекције за робне резерве уколико је некоме потребан репроматеријал, сточна храна.

Недимовић је казао да је на територији општине Краљево поплава изазвала највише проблема, затим у Трстенику, Гучи и Книћу.

„Остале средине јесу захваћене поплавама, али ту имамо другу врсту проблема. Ове четири имају највише оштећених објеката с обзиром на број становника који живе на простору тих локалних самоуправа“, казао је Недимовић.

Министар је истакао да је тренутно један од већих проблема обезбеђивање воде Новом Пазару и додао да је захвалан Граду Чачку који ће помоћи да стигну нове цистерне, јер градови који су око Новог Пазара нису у прилици да помогну, зато што и сами имају ванредну ситуацију.

Недимовић је указао да постоји план по којем ће се поступати што се тиче пољопривредних објеката у наредном периоду, а који је утврђен још пре неколико година.

„Урадили смо 500 објеката за пет година, има ту много да се ради, нарочито на заштити бујичних поплава прављењем ретензије и каскадних брана. То се показало неопходно нарочито у случају Краљева, а мислим да је таква ситуација и у Тутину, Трстенику“, рекао је министар.

Недимовић је закључио да је потребно на другим местима позабавити се водотоцима другог реда, који јесу у надлежности локалне самоуправе, али је питање колико оне имају стручних капацитета да реше то питање на одговaрајући начин.

Категорије

Величина текста
Контраст