Саопштења Министарства

Недимовић: У наредним годинама још више средстава за органску производњу

Традиционални Organic konkurs NLB Комерцијалне банке, чланице NLB Групе, данас је званично завршен свечаном доделом награда на 89. Mеђународном пољопривредном сајму у Нoвом Саду. Укупно је додељено два и по милиона динара за пет најбољих пројеката узгоја и прераде органске хране.

На конкурс је ове године стигао 61 пројекат – 13 из Централне Србије, 18 из Војводине, два из Јужне Србије, 11 из Београда, 10 из Западне и седам из Источне Србије.

Ове године Министарство пољопривреде издвојило je приближно 380 милиона динара за подршку органској производњи, а министар Бранислав Недимовић изјавио је да ће у наредним годинама то бити и више.

Недимовић је оценио да органска производња полако заузима место које јој и припада, како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

„Подсетићу да су наши највећи купци из Немачке, Канаде, Велике Британије и Француске и само у последње две године смо удвостручили извоз органске хране, од 3,7 на готово 60 милиона евра и са 5.000 на 23.000 хектара. Дубоко верујем да је органска производња будућност за српски аграр, али и најбоља шанса за мала и средња газдинства“, навео је министар.

Властимир Вуковић, председник извршног одбора NLB Комерцијалне банке, подсетио је да та банка држи готово 30 одсто тржишта када је о аграру реч и годинама уназад наступа као лидер у исплати субвенционисаних кредита за пољопривреднике. Каже и да због тога имају посебну одговорност да подрже пољопривреднике који се њоме баве на тежи, али одржиив начин.

Зато су, додаје, покренули конкурс за подршку органским произвођачима, који раде и стварају уз очување добробити корисника, природних ресурса, биодиверзитета и читавих екосистема.

Посебно нас радује што након више од деценије рада на промоцији ове важне теме, данас сведочимо експанзији органског узгоја и прераде, казао је Вуковић.

Једна од овогодишњих добитница је Бојана Ристић из Пољопривредно-органског газдинства Екопарк из Београда који у селу Бели поток већ 8 година узгајају органско поврће и воће.

Ми већ производимо органску зимницу, сок од парадајза, ајвар и много тога од јагоде и ова награда ће нам омогућити да удвостручимо производњу, казала је Ристић.

Катарина Милосављевић је прошлогодишња добитница средстава из конкурса
NLB KomBank Organic која се бави узгојем лековитог биља и производњом органске козметике.

Желим да подстакнем све органске произвођаче да се пријаве на овај конкурс јер смо ми успели да уз њихову помоћ постанемо први произвођач органске козметике у Србији, рекла је Милосављевић.

 

Organic konkurs се одржава од 2012. године и до сада је учествовало укупно 646 пројеката, од којих су награђене 42 најбоље идеје.

Категорије

Величина текста
Контраст