Saopštenja Ministarstva

Nedimović: U narednim godinama još više sredstava za organsku proizvodnju

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ukupno je dodeljeno dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane.

Na konkurs je ove godine stigao 61 projekat – 13 iz Centralne Srbije, 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije.

Ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo je približno 380 miliona dinara za podršku organskoj proizvodnji, a ministar Branislav Nedimović izjavio je da će u narednim godinama to biti i više.

Nedimović je ocenio da organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

„Podsetiću da su naši najveći kupci iz Nemačke, Kanade, Velike Britanije i Francuske i samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane, od 3,7 na gotovo 60 miliona evra i sa 5.000 na 23.000 hektara. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva“, naveo je ministar.

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, podsetio je da ta banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč i godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike. Kaže i da zbog toga imaju posebnu odgovornost da podrže poljoprivrednike koji se njome bave na teži, ali održiiv način.

Zato su, dodaje, pokrenuli konkurs za podršku organskim proizvođačima, koji rade i stvaraju uz očuvanje dobrobiti korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema.

Posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade, kazao je Vuković.

Jedna od ovogodišnjih dobitnica je Bojana Ristić iz Poljoprivredno-organskog gazdinstva Ekopark iz Beograda koji u selu Beli potok već 8 godina uzgajaju organsko povrće i voće.

Mi već proizvodimo organsku zimnicu, sok od paradajza, ajvar i mnogo toga od jagode i ova nagrada će nam omogućiti da udvostručimo proizvodnju, kazala je Ristić.

Katarina Milosavljević je prošlogodišnja dobitnica sredstava iz konkursa
NLB KomBank Organic koja se bavi uzgojem lekovitog bilja i proizvodnjom organske kozmetike.

Želim da podstaknem sve organske proizvođače da se prijave na ovaj konkurs jer smo mi uspeli da uz njihovu pomoć postanemo prvi proizvođač organske kozmetike u Srbiji, rekla je Milosavljević.

 

Organic konkurs se održava od 2012. godine i do sada je učestvovalo ukupno 646 projekata, od kojih su nagrađene 42 najbolje ideje.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast