Саопштења Министарства

Недимовић: У пољопривреди укинуте границе за земље Отвореног Балкана

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је, после састанка у Охриду са министрима пољопривреде Северне Македоније и Албаније, да су укинуте границе између земаља Отвореног Балкана.

Недимовић је рекао да је једна од најважнијих тема састанка била храна, односно њен транспорт између земаља Отвореног Балкана.

„Један од првих послова који су завршени у оквиру Отвореног Балкана јесу управо ови послови из области пољопривреде и нема више граница када храна прелази границу између Србије, Северне Македоније и Албаније“, рекао је Недимовић. 

Недимовић је објаснио је да се храна која долази у Србију из Албаније третира као да је пореклом из Србије и обрнуто, тако да се признају сви сертификати.

Министар је истакао да постоји посебна трака на граничним прелазима за камионе, у којој нема заустављања.

„Све оно што су нам били проблеми претходних година више не постоји и то могу да потврде компаније из све три земље. Оно што је најважније, 6.400 камиона је од 3. јануара, када је почела примена Отвореног Балкана, до 1. јуна прешлo преко границе, што је за 13 одсто више него што је било прошле године у исто време“, казао је Недимовић.

Министар је додао да би ти резултати били бољи да није било проблема насталих услед кризе у Украјини и забране извоза.

Недимовић је нагласио да је Србија прва изашла у сусрет Албанији и Северној Македонији да им помогне када је ситуација са пшеницом и кукурузом била тешка. Додао је да се реализују и сви уговори за извоз српског брашна у те две земље.

Недимовић је изразио је наду да ће и Црна Гора и БиХ, које на самиту у Охриду учествују као посматрачи, прихватити такву сарадњу у сектору хране и у другим областима.

Категорије

Величина текста
Контраст