Саопштења Министарства

Недимовић: Влада ће помоћи у санирању последица поплава

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић обишао је Лозницу, где је у претходном периоду пала велика количина кише по квадратном метру, што је довело до изливања реке Јадар, као и других мањих речица.

Недимовић је прецизирао да је у Лозници поплављено 250 хектара обрадивих површина, 200 домаћинстава са економским двориштима, при чему је вода продрла и у приближно 50 кућа.

Министар је нагласио да су сва водопривредна предузећа, „Србијаводе“ и ватрогасно-спасилачке екипе из МУП-а на терену и да сви заједно раде са локалним самоуправама и покушавају да санирају проблеме.

Недимовић је рекао да је у девет локалних самоуправа у Србији у овом тренутку проглашена ванредна ситуација због поплава и додао да је и подручје око Јаше Томића под великим притиском воде.

Недимовић је истакао да је важно то што у овом тренутку нема људских жртава, и додао да ће Влада Србије спремити програм, као и претходних година, да помогне људима чији су објекти угрожени.

Недимовић је навео да се највећи проблем десио на простору Љубовије где су оштећена два значајна инфраструктурна објекта, али да ће и то бити санирано.

Недимовић је указао да где год је до сада урађена водопривредна инфраструктура, вода се није излила, и најавио да ће се градити водопривредни објекти и на Убу, у Коцељеви и у још много места.

Недимовић је објаснио да је са аспекта падавина, тренутно највећи проблем у Србији на Ибру у Краљеву, али да се у наредна 24 часа не очекују већи проблеми.

Када је у питању водени талас, све се полако стишава, рекао је министар, уз напомену да је за сат времена за метар снижен водени талас на Јадру.

Недимовић је оценио да је још рано да се у овом тренутку говори о томе колика ће бити штета, и додао да ће прво екипе из локалних самоуправа изаћи на терен и пописати штету.

Категорије

Величина текста
Контраст