Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Недимовић:Проширење сарадње са Индијом у пољопривреди, фокус на производњи трактора и механизације

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас, 3. новембра 2017. године на Међународном сајму хране у Њу Делхију да Србија жели да прошири сарадњу са Индијом у области пољопривреде, а главни фокус биће проналажење партнера за нову производњу трактора и механизације.

Недимовић који предводи делегацију Републике Србије током Међународног сајма хране који се одржава у Индији, састао се са министром Радха Мохан Сингх, задуженим за ресор пољопривреде у Индији.

Министри су се сложили да сарадња Србије и Индије у области пољопривреде може, и мора бити већа.

Ми већ сарађујемо са Индијом, нарочито када је реч о смрзнутом воћу и то су  до сада биле симболичне количине, али желимо да проширимо тај асортиман, изјавио је Недимовић.

„Главни фокус који имамо данас у Индији и који ћемо имати наредних дана је прича око трактора и механизације. Пробаћемо да од топ три произвођача трактора и механизације који овде егзистирају, пронађемо једног партнера који би могао на платформама које постоје код нас да развије нову производњу механизације и трактора у Србији“, указао је министар Недимовић.

„Посао министра пољопривреде је да отвара нова тржишта“, истакао је Недимовић када је говорио о конкретним могућностима сарадње Индије и Србије у области пољопривреде.

Недимовић  је након одржаних састанака са министром пољопривреде Индије и руководством компаније Махиндра, рекао да Србија жели да отвори нова тржишта, посебно када је реч о производњи јабуке и крушке, коштуничавог, јагодичастог и бобичастог воћа, где Србија остварује велики принос али мале могућности за извоз.

Министар је подсетио на већ потписане споразуме са Турском, Кином и Русијом.

Овом приликом министар Недимовић је предложио сертификацију увоза у Индију за јабучасто и јагодасто воће из Србије, као и усаглашавање ветеринарских сертификата. Такође, овом приликом, министар Недимовић предложио је да се закључи и фитосанитарни споразум који је послат преко амбасаде Индије у Београду и изразио наду да ће ускоро тај посао бити завршен.

„Ми мислимо да имамо „win win“ ситуацију, требају нам риба и поједино воће, а извозили би у Индију јабучасто и коштучаво воће“, казао је министар Недимовић и предложио да се на видео конференцијама договоре око неопходних детаља како би споразуми били што пре потписани.

Министар Сингх овом приликом потврдио је учешће Индије на наредном сајму пољопривреде у Новом Саду и изразио наду да ће ова земља у скорој будућности бити земља партнер овог сајма.

Индијски министар је истакао да је управо разговарао са руководством Махиндре, и додао да ће у најкраћем року делегација ове компаније посетити Србију са циљем инвестирања како у прераду тако и у примарну производњу и откуп воћа, јер је у том сектору ова компанија изузетно присутна, не само у Индији.

Компанијa Махиндра је поред већ познатог бизниса у сектору пољопривредне механизације развила и своје инвестиције у производњи и трговини млеком, воћем и поврћем. Сада Махиндра има фирме у Холандији, Кини, Чилеу, Јужноафричкој Републици, а ускоро и у Египту. Према речима представника Махиндре, они ће врло брзо доћи у посету Србији и на лицу места истражити потенцијале сарадње.

Србија се на Сајму хране у Њу Делхију представља на националном штанду са 11 излагача међу којима су произвођачи смрзнутог воћа, кондиторских производа, сушеног воћа и други.