Саопштења Министарства Активности министра

Њ.Е. Чепурин у посети министру Богосављевић Бошковић

Mинистра пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежану Богосављевић Бошковић посетио је данас, 16. децембар 2015. године, амбасадор Руске Федерације Њ.Е. Александар Чепурин.  Током састанка било је речи о досадашњој доброј сарадњи и посебно је истакнуто задовољство две стране оствареном спољно-трговинском разменом пољопривредно прехрамбених производа, која из године у годину бележи све већи раст.

Од 2005. године до 2014. године размена је повећана чак близу 12 пута, при чему је извоз увећан 15,6 пута, а увоз 7 пута. У 2014. години извоз из Републике Србије у Руску Федерацију износи 312 милиона долара, а увоз свега 60 милиона долара. Тиме је остварен суфицит на српској страни од 252 милиона долара.

Узимајући у обзир чињеницу и потенцијале руског тржишта и производне капацитете Републике Србије константовано је да постоје могућности за унапређење сарадње, као и да је директна последица тога добијање дозвола за још пет објеката који ће пласирати робу у Руску Федерацију.

Подсетимо да је министар Богосављевић Бошковић у октобру ове године боравила у посети Руској Федерацији и током одржавања агрoиндустриjског сajма „Злaтнa jeсeн“, одржала билатерални састанак са министром пољопривреде Руске Федерације Александром Николаевичем Ткачовим, с којим је разговарала о повећању броја одобрених објеката за извоз српских производа на руско тржиште, трговинској размени две земље као и  даљем усаглашавању сертификата у области ветерине и биља.

Република Србија има укупно 55 одобрених објеката за извоз на руско тржиште.

Категорије

Величина текста
Контраст