Саопштења Министарства и најаве

Од данас пријављивање за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић најавила је да данас почиње пријављивање за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава у Србији, чиме ће пољопривредници значајно уштедети и време и новац, а 89 папира колико је до сада било потребно доставити постају прошлост.

„Овог јутра сви пољопривредници могу да крену да се региструју, на својим мобилним телефонима, тако што ће ићи на сајт е-Аграр, где постоји видео-линк. Они који више воле да читају имају упутство и у писаној форми које могу да штампају. Тестна база коју смо пустили у четвртак поподне је у међувремену до синоћ у осам регистровала 12.400 пољопривредника, што је одличан број односно одличан одговор пољопривредника”, рекла је Танасковићева за РТС.

Она је напоменула да је констатовано да пољопривредници евентуално могу имати потешкоћа при правно-формалној регистрацији парцела, како би се то потврдило у  Републичком геодетском заводу, што је уједно и завршни корак регистације који тачно показује да ли је парцела њихово власништво или је у закупу.

Пријаве за субвенције крећу 3. априла – и то прва субвенција за први квартал за млеко, субвенција која је повећана са 10 на 15 динара по литри, затим се од 10. и 15. априла расписују субвенције из директних плаћања за тов и генетику, а пчеларе субвенције очекују од 1. маја.

Сва директна плаћања ићи ће током априла и трајаће до краја месеца.

„Пустићемо на почетку априла и субвенцију по хектару, даћемо мало дужи рок трајања јавног позива, јер се показало да људима треба додатни одлазак у Републички геодетски завод како би средили своје стање па ће трајати до половине маја, да би сви имали времена“ објаснила је министарка Танасковић.

Она је подсетила да је од изузетне важности то што је Влада пре неколико дана усвојила Кровну уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди за 2023. у износу од готово 60 милијарди динара. 

Тако је субвенција за млеко по литри повећана са 10 на 15 динара,  по грлу са 25.000 на 30.000 динара, док ће за куповину стеоне јунице пољопривредни произвођач добити 170.000 динара или ако остави женско тело добијаће квартално по 25.000 динара две године, и то тако да у првој години добије 100.000 динара ако је оставио у првом кварталу, па онда у две наредне године утврђеном динамиком.

Што се тиче това свиња, субвенције су повећане су са 15.000 на 18.000 динара, а  назимица са 18.000 на 22.000 динара. 

Министрака напомиње и да што се тиче субвенције по хектару, она је је 6.000 динара по хектару плус 3.000 динара по хектару као регрес за гориво, што је укупно 9.000 динара, док је правилник за кредитну подршку произвођачима  изашао прошле недеље а држава ће сносити већи део камате.

Категорије

Величина текста
Контраст