Saopštenja Ministarstva i najave

Od danas prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je da danas počinje prijavljivanje za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, čime će poljoprivrednici značajno uštedeti i vreme i novac, a 89 papira koliko je do sada bilo potrebno dostaviti postaju prošlost.

„Ovog jutra svi poljoprivrednici mogu da krenu da se registruju, na svojim mobilnim telefonima, tako što će ići na sajt e-Agrar, gde postoji video-link. Oni koji više vole da čitaju imaju uputstvo i u pisanoj formi koje mogu da štampaju. Testna baza koju smo pustili u četvrtak popodne je u međuvremenu do sinoć u osam registrovala 12.400 poljoprivrednika, što je odličan broj odnosno odličan odgovor poljoprivrednika”, rekla je Tanaskovićeva za RTS.

Ona je napomenula da je konstatovano da poljoprivrednici eventualno mogu imati poteškoća pri pravno-formalnoj registraciji parcela, kako bi se to potvrdilo u  Republičkom geodetskom zavodu, što je ujedno i završni korak registacije koji tačno pokazuje da li je parcela njihovo vlasništvo ili je u zakupu.

Prijave za subvencije kreću 3. aprila – i to prva subvencija za prvi kvartal za mleko, subvencija koja je povećana sa 10 na 15 dinara po litri, zatim se od 10. i 15. aprila raspisuju subvencije iz direktnih plaćanja za tov i genetiku, a pčelare subvencije očekuju od 1. maja.

Sva direktna plaćanja ići će tokom aprila i trajaće do kraja meseca.

„Pustićemo na početku aprila i subvenciju po hektaru, daćemo malo duži rok trajanja javnog poziva, jer se pokazalo da ljudima treba dodatni odlazak u Republički geodetski zavod kako bi sredili svoje stanje pa će trajati do polovine maja, da bi svi imali vremena“ objasnila je ministarka Tanasković.

Ona je podsetila da je od izuzetne važnosti to što je Vlada pre nekoliko dana usvojila Krovnu uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2023. u iznosu od gotovo 60 milijardi dinara. 

Tako je subvencija za mleko po litri povećana sa 10 na 15 dinara,  po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, dok će za kupovinu steone junice poljoprivredni proizvođač dobiti 170.000 dinara ili ako ostavi žensko telo dobijaće kvartalno po 25.000 dinara dve godine, i to tako da u prvoj godini dobije 100.000 dinara ako je ostavio u prvom kvartalu, pa onda u dve naredne godine utvrđenom dinamikom.

Što se tiče tova svinja, subvencije su povećane su sa 15.000 na 18.000 dinara, a  nazimica sa 18.000 na 22.000 dinara. 

Ministraka napominje i da što se tiče subvencije po hektaru, ona je je 6.000 dinara po hektaru plus 3.000 dinara po hektaru kao regres za gorivo, što je ukupno 9.000 dinara, dok je pravilnik za kreditnu podršku proizvođačima  izašao prošle nedelje a država će snositi veći deo kamate.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast