Саопштења Министарства

Од свих земаља Западног Балкана, Србија ће добити највише средстава из фондова ЕУ за пољопривреду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се, на штанду ресорног министарства, које је домаћин скупа Дани Европске уније на 89. Међународном сајму пољопривреде, са  Амбасадором ЕУ у Србији Еманулеом Жиофреом и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

„На основу свега што смо договорили у Бриселу, ствари иду добро. Сви учесници у овом нашем процесу, укључујући Министарство за европске интеграције, Европску комисију и Министарство пољопривреде дају све од себе како би што више српских произвођача остварило право на средства из ИПАРД фондова. До сада је то урадио 581 пољопривредни произвођач“, истакао је овом приликом министар Недимовић и изразио наду да ћемо у току ове године стићи до цифре од хиљаду.

Највише средстава из фондова Европске уније за пољопривреду, од свих земаља Западног Балкана, добиће Србија. За ИПАРД III то је директних 288 милиона евра из Европске уније, уз учешће српских произвођача у вредности од 600 милиона евра до 2027. године.

Амбасадор Европске уније у Србији Еманулен Жиофре изјавио је да 55 одсто извоза српске пољопривреде иде на тржиште Европске уније. Он је подсетио да је укупна пољопривредна размена 2,3 милијарде евра, где Србија остварује суфицит од 700 милиона евра и нагласио да је прошлогодишњи суфицит Србије био рекордан. „Земље Европске уније су највеће и најважније тржиште за Србију. На другом месту су земље ЦЕФТА региона. Настављамо сарадњу кроз ИПАРД програм“, истакао је Жиофре.

„Желимо да унапредимо још више наше односе и определили смо значајна средства за ИПАРД III програм. Сада треба да се фокусирамо на завршетак ИПАРД II програма и да убрзамо исплате. Поносан сам на однос који имам са министром Недимовићем и српским пољопривредницима“, рекао је Жиофре.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је Србија кроз ИПАРД од 2015.године искористила 175 милиона евра. „Има ту још посла, потребно је обучити пољопривреднике и власнике пољопривредних газдинстава да користе грантове. Процедуре су компликоване, па некада пољопривредни произвођачи лакше аплицирају за домаће субвенције и онда се прави један дисбаланс који ћемо морати да поправимо. Договорили смо конкретне активности како би се ово поправило.

Министарка је објаснила да је тренутно у свету главна тема пољопривредна производња и снабдевање храном у наредним месецима и годинама. „Зато је важно да искористимо све што је могуће, сваки фонд који нам је на располагању, како бисмо помогли да се наша пољопривредна производња унапреди и појача у оним областима које су стратешке“, изјавила је министарка Јоксимовић.

Категорије

Величина текста
Контраст