Saopštenja Ministarstva

Od svih zemalja Zapadnog Balkana, Srbija će dobiti najviše sredstava iz fondova EU za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se, na štandu resornog ministarstva, koje je domaćin skupa Dani Evropske unije na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, sa  Ambasadorom EU u Srbiji Emanuleom Žiofreom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

„Na osnovu svega što smo dogovorili u Briselu, stvari idu dobro. Svi učesnici u ovom našem procesu, uključujući Ministarstvo za evropske integracije, Evropsku komisiju i Ministarstvo poljoprivrede daju sve od sebe kako bi što više srpskih proizvođača ostvarilo pravo na sredstva iz IPARD fondova. Do sada je to uradio 581 poljoprivredni proizvođač“, istakao je ovom prilikom ministar Nedimović i izrazio nadu da ćemo u toku ove godine stići do cifre od hiljadu.

Najviše sredstava iz fondova Evropske unije za poljoprivredu, od svih zemalja Zapadnog Balkana, dobiće Srbija. Za IPARD III to je direktnih 288 miliona evra iz Evropske unije, uz učešće srpskih proizvođača u vrednosti od 600 miliona evra do 2027. godine.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanulen Žiofre izjavio je da 55 odsto izvoza srpske poljoprivrede ide na tržište Evropske unije. On je podsetio da je ukupna poljoprivredna razmena 2,3 milijarde evra, gde Srbija ostvaruje suficit od 700 miliona evra i naglasio da je prošlogodišnji suficit Srbije bio rekordan. „Zemlje Evropske unije su najveće i najvažnije tržište za Srbiju. Na drugom mestu su zemlje CEFTA regiona. Nastavljamo saradnju kroz IPARD program“, istakao je Žiofre.

„Želimo da unapredimo još više naše odnose i opredelili smo značajna sredstva za IPARD III program. Sada treba da se fokusiramo na završetak IPARD II programa i da ubrzamo isplate. Ponosan sam na odnos koji imam sa ministrom Nedimovićem i srpskim poljoprivrednicima“, rekao je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Srbija kroz IPARD od 2015.godine iskoristila 175 miliona evra. „Ima tu još posla, potrebno je obučiti poljoprivrednike i vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da koriste grantove. Procedure su komplikovane, pa nekada poljoprivredni proizvođači lakše apliciraju za domaće subvencije i onda se pravi jedan disbalans koji ćemo morati da popravimo. Dogovorili smo konkretne aktivnosti kako bi se ovo popravilo.

Ministarka je objasnila da je trenutno u svetu glavna tema poljoprivredna proizvodnja i snabdevanje hranom u narednim mesecima i godinama. „Zato je važno da iskoristimo sve što je moguće, svaki fond koji nam je na raspolaganju, kako bismo pomogli da se naša poljoprivredna proizvodnja unapredi i pojača u onim oblastima koje su strateške“, izjavila je ministarka Joksimović.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast