Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Одржан „Округли сто о пољопривреди и руралном развоју Западног Балкана и Турске“ у Берлину

У организацији Сталне радне групе за пољопривреду и рурални развој (SWG) у Берлину је 17. јануара 2016. године одржан „Округли сто о пољопривреди и руралном развоју Западног Балкана и Турске“. Скупом је председавао комесар за пољопривреду и рурални развој EK г-дин Фил Хоган, а састанку су присуствовали министар за храну и пољопривреду Савезне Републике Немачке г-дин Кристијан Шмит и министри и високи званичници министaрстaвa пољопривреде земаља Западног Балкана. Такође, на Округлом столу учествовали су и представници Европске комисије, и то Генералног директората за пољопривреду и рурални развој и Генералног директората за суседство и питања проширења.

Г-дин Хоган је у свом излагању нагласио да модернизација сектора пољопривреде има кључан утицај на раст конкурентности и креирање нових радних места. Земље које се налазе у процесу придруживања треба да теже стабилности у политици пољопривреде и руралног развоја и њеном што бољем планирању, како би се обезбедило правовремено усклађивање са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ. У том смислу, г-дин Хоган је нагласио да током приступног периода земље кандидати треба да се фокусирају на јачање административних капацитета, успостављање структуре и механизама за имплементацију политика, како би од првог дана чланства у Европској унији биле способне да користе европске фондове, уз истовремено јачање банкарског сектора, као извора кофинансирања инвестиција у пољопривреди.

Министар Шмит је током свог излагања нагласио потребу за регионалном сарадњом земаља Западног Балкана, имајући у виду њихову заједничку тежњу ка чланству у Европској унији. Посебно је нагласио неопходност поштовања и правовременог прилагођавања ЕУ стандардима у свим областима, и то како у погледу тржишних стандарда, тако и стандарда безбедности и квалитета хране, као предуслова за прикључење јединственом европском тржишту.

Делегацију Републике Србије предводио је државни секретар Данило Голубовић, који је током обраћања скупу нагласио потребу за регионалном сарадњом земаља Западног Балкана у области пољопривреде и руралног развоја и значај овакве сарадње, нарочито имајући у виду заједнички циљ земаља региона – чланство у Европској унији. Такође, похвалио је ангажовање Сталне радне групе за пољопривреду и рурални развој у овој области и њен допринос регионалној сарадњи.