Saopštenja Ministarstva

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

U Vladi Republike Srbije danas je održan treći sastanak Radne grupe za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima.

Sastanku je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, a prisustvovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika, kao i svih relevantnih institucija –  Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva za brigu o selu, Narodne banke Srbije, Republičke direkcije za robne rezerve, Privredne komore Srbije, Produktne berze Novi Sad, Komisije za hartije od vrednosti.

U skladu sa dogovorom sa prethodnog sastanka, saopšteno je da je usvojen i objavljen novi Pravilnik kojim se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima – skladištima, koji su zajedno doneli ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.  

Ovim pravilnikom bliže se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima gde se vrši otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja od poljoprivrednih proizvođača, a tiče se prostora, uređenja i opreme, kao i načina prodaje. Novina je da je detaljno pobrojana oprema koju mora imati otkupno mesto, a koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi poljoprivrednih proizvoda, i to za zrnaste proizvode, kao i voće i povrće. Takođe, propisana je i mogućnost za poljoprivrednog proizvođača, ako nije zadovoljan utvrđenom količinom, kvalitetom, odnosno klasom predatih poljoprivrednih proizvoda, da može da se obrati nadležnom inspektoru Ministarstva poljoprivrede radi provere načina određivanja parametra kvaliteta od strane angažovanih kontrolnih organizacija odnosno samih otkupljivača.

Takođe na sednici je predstavljen izveštaj o sprovedenom popisu svih skladišnih prostora na teritoriji Republike Srbije. Popisnu komisiju činili su predstavnici poljoprivredne inspekcije, fitosanitarne inspekcije, tržišne inspekcije i Direkcije za robne rezervi. Popis je obuhvatio 786 skladišta, kao i uljare, pivare i špiritane i obezbedio je detaljne podatke o kapacitetima, načinu skladištenja, kao i o kvalitetu robe.  Utvrđeno je da ukupni skladišni kapaciteti u Republici Srbiji iznose sedam miliona tona.

Na sednici je dogovoreno da će se u narednom periodu razmotriti svi propisi vezani za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, te zajednički raditi na pronalaženju najboljih rešenja.

FOTO: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije 

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast