Саопштења међународне сарадње

Одржана прва радионица у циљу израде нацрта Стратегије и Акционог плана за Преговарачку групу 12

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и PLAC II пројекта од 5. до 7. децембра 2017. године у Новом Саду је одржана прва радионица а у циљу израде нацрта Стратегије и Акционог плана за Преговарачку групу 12 – Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна питања.

После одржаног аналитичког прегледа законодавства (експланаторног и билатералног скрининга), Европска комисија је доставила Републици Србији извештај у коме је навела да се Република Србија не може сматрати довољно припремљеном за преговоре о овом поглављу те је доставила три мерила за отварање овог поглавља. Друго мерило које је ЕК доставила је припрема свеобухватне националне стратегије, укључујући и акциони план са конкретним роковима, који ће служити као основа за преношење, спровођење и делотворну и ефикасну примену правних тековина ЕУ у овој области, укључујући и планове за развој одговарајућих административних капацитета и процену неопходних финансијских средстава.

Уз помоћ експерата ангажованих преко PLAC II пројекта као и стручњака из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства здравља, Министарства за европске интеграције као и представника Покрајинског секретаријата за пољопривреду и представника делегације ЕУ у Београду, започело се са радом на изради изузетно сложених и захтевних докумената – Стратегије и Акционог плана.

Експерти су учесницима радионице пренели своја искуства у области безбедности хране, ветеринарских и фитосанитарних питања као и могуће изазове са којима ћемо се сусретати приликом израде ових докумената.

Категорије

Величина текста
Контраст