Саопштења Министарства

Одржана прва седница Националног савета за малину

Представници Министарства пољопривреде, Министарства трговине, Привредне коморе Србије, Пољопривредних факултета у Београду и Новом Саду, Института за воћарство у Чачку, произвођача, расадничара и прерађивача малина одржали су данас прву седницу Радне групе за израду стратешког документа за унапређење производње и тржишта малине у Републици Србији.

На седници је закључено да ће упркос слабијем стању засада услед неповољних временских услова у прошлој и овој години, квалитет рода бити добар.

Када је реч о тренутном стању и очекивањима на тржишту малине у 2018. години, произвођачи и откупљивачи су истакли да је тренутна аконтна цена 100 – 130 динара, али да постоје и подручја, попут југа Србије, где цена није ни дефинисана. Један од главних задатака Радне групе биће и да се утврди производна цена по регионима у Србији, као и трошкови прераде и извоза малине. Према подацима пољопривредне инспекције на тржишту постоји између 35 000 – 40 000 тона малине од прошле године

Представници произвођача су предложили да Министарство трговине узме учешће по питању извоза и увоза малине, али и око контроле откупних места. Договорено је и да Радна група по завршетку бербе малине крене у израду стратешког документа за који је добила надлежност Владе Србије.

Категорије

Величина текста
Контраст