Саопштења међународне сарадње Саопштења Министарства

Одржана радионица у циљу израде акционог плана за Преговарачку групу 11 – пољопривреда и рурални развој

Радионица „Подршка развоју Акционог плана као једног од мерила за отварање Поглавља 11“, одржана је у периоду од 1. до 3. јула 2015. године у Канцеларији за европске интеграције и Клубу посланика. Дводневна радионица одржана је у склопу пројекта „Подршка процесу преговора о приступању Републике Србије ЕУ“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларијом за европске интеграције.

Израда Акционог плана за Поглавље 11 је од посебне важности, с обзиром да се у Извештају Европске комисије са скрининга за Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој, наводи да је Република Србија у обавези да изради и представи Европској комисији Акциони план за Поглавље 11, као једно од мерила за отварање преговора у овом поглављу. С тим у вези, одржана је једна од више планираних радионица која је имала за циљ да окупи релевантне представнике Преговарачке групе 11 – Пољопривреда и рурални развој, како би се отпочело са активностима на  изради Акционог плана за Поглавље 11.

Акциони план послужиће као основа за пренос, примену и спровођење правних тековина ЕУ у пољопривреди и руралном развоју. Акциони план у свом садржају треба да представи и развој релевантних административних капацитета, процену потребних средстава, као и развој интегрисаног административног и контролног система за припрему за управљање и контролу аграрних плаћања.

Радионици су присуствовали представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства финансија, Министарства привреде, Канцеларије за европске интеграције, Републичког геодетског завода и Рeпубличког сeкрeтaриjaта зa jaвнe пoлитике. На радионици су своју експертску помоћ у области прилагођавања пољопривредне политике политици ЕУ пружили ГИЗ експерти из Републике Хрватске,  Републике Словеније и Мађарске.

Следећа у низу радионица на изради Акционог плана за Поглавље 11 планирана је за почетак септембра ове године.

Категорије

Величина текста
Контраст