Saopštenja Ministarstva i najave

Održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske uoči Prvog svesrpskog sabora

U okviru današnjeg Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“ održana je 12. zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske, tokom koje su dva ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dr Aleksandar Martinović i Savo Minić, razmenili potpisan Memorandum o saradnji u oblasti agrarnih plaćanja, kojim će se unaprediti i ojačati saradnja između dve Ministarstva poljoprivrede. Zajedničkoj sednici dveju vlada prisustvovali su predsednici Republike Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, predsednici vlada Srbije i Srpske, Miloš Vučević i Radovan Višković, srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednici parlamenata Srbije i Srpske, Ana Brnabić i Nenad Stevandić, predstavnici Srba iz Crne Gore i Severne Makedonije, kao i patrijarh srpski Porfirije.         

            „Potpisani Memorandum o saradnji omogućiće efikasnije agrarno plaćanje i izlazak na treća tržišta. Naša Ministarstva su kompatibilna i po oblastima koje obuhvataju – poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda. Juče smo održali veoma konstruktivan, prijateljski sastanak tokom kojeg smo razmenili iskustva, pre svega, kada je u pitanju funkcionisanje naših institucija za agrarna plaćanja. Srbija je napravila krupan iskorak uspostavljanjem sistema eAgrar koji omogućava brzo prijavljivanje za subvencije kojima Republika Srbija podržava svoje poljoprivredne proizvođače. Pričali smo o saradnji u oblasti fitosanitarne inspekcije, o saradnji u oblasti veterinarstva, ali i o tome da imamo usklađene i nivelisane cene, generalnu kompatibilnost, i, što je jako važno, da omogućimo zajednički izlazak na treća tržišta sa određenim poljoprivrednim proizvodima Republike Srbije i Republike Srpske“, saglasni su ministri Martinović i Minić.

            Tokom Prvog svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, Martinović i Minić svečano su otvorili stalnu Muzejsku postavku poljoprivredne, savetodavne i stručne službe Srbije u prostorijama Poljo kluba, u okviru Sektora za ruralni razvoj. Cilj ove postavke jeste prikazivanje tradicije, običaja i kulture srpskih domaćina kroz sve krajeve naše zemlje koji predstavljaju poljoprivredu i ruralni turizam Srbije.

            Takođe, na zajedničkoj sednici dveju vlada jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i odluka o hitnoj pripremi konkursa za idejno rešenje izgradnje memorijalanih centara za obeležavanje mesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

            Prvi svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, počeo je danas služenjem molebana za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save, koji je služio patrijarh srpski Porfirije, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, predsednika Vučića i Dodika, članova vlada i građana.

            Centralno obeležavanje manifestacije današnjeg sabora biće upriličeno na Trgu republike, uz bogati kulturno-umetnički program, dok je svrha susreta slanje zajedničke i jasne poruke čitavom svetu, da su Srbi složan, jedinstven narod, narod koji nije genocidan i da Drina nije granica koja deli, već reka koja spaja jedan isti narod.

 

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast