Саопштења Министарства

Одзив пољопривредника за ИПАРД програм већи од очекиваног

Пето заседање Одбора за праћење спровођења ИПАРД програма, којим је председавао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, oдржано је данас у Привредној комори Војводине у Новом Саду.

Недимовић је подсетио да је пољопривредницима и прерађивачкој индустрији на располагању  175 милиона евра бесповратних средстава у оквиру ИПАРД програма.

На пет позива за добијање новца из овог Програма, стигло је 736 апликација, што је за готово 50 одсто више од очекиваног, оцењено је након састанка Одбора за праћење спровођења ИПАРД програма.

„Имаћемо од јесени два нова сектора у ИПАРД-у, а то су сектор јаја и сектор вина. Након што је усвојена мера за развој руралног туризма, такође од јесени, имамо и агротуризам,. То је од изузетне важности, јер можемо да искористимо наш географски потенцијал и храну коју производимо. Процедура можда јесте компликована, али увек наводим пример госпође од 65 година из Старе Пазове, која је аплицирала за класу трактор и добила 60 одсто бесповратних средстава. Решење јој је уручено“, изјавио је Недимовић и додао
да су добили и још два нова захтева од пољопривредних произвођача, један, који се односи на прераду воћа, а други је стигао од произвођача млека.

„Предложили смо данас, заједно са произвођачима воћа, да коригујемо део који се односи на прераду воћа, како бисмо могли оне мале произвођаче из националних мера да наставимо финансирамо у погледу инвестиција за прераду. Други захтев је био од произвођача млека, да се за инвестицију фарме коригује број грла са 20 на 50, али ја мислим да за те намене можемо користити друге алате, а не средства из ИПАРД-а, како бисмо достигли прво националне стандарде“, рекао је министар Недимовић.

Лиам Бреслин, представник Директората за пољопривреду и рурални развој у ИПАРД програму оценио је да 175 милиона евра предприступне помоћи из ИПАРД програма може променити многе ствари у пољопривреди.

„У току је обрада пристиглих предмета и очекујемо ускоро и исплату и доношење решења по тим предметима. Очекујемо сада, такође, да се пријављују они који су заинтересовани за развој агротуризма и да аплицирају за средства из ИПАРД програма“, рекао је Лиам Бреслин.

Категорије

Величина текста
Контраст