Саопштења Министарства

Органска пољопривреда у Европи може да достигне конвенционалну

Током одржавања 89. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду одржана је конференција „Мислим на нас, купујем органско“.

„МИСЛИМ НА НАС – купујем органско“ је промотивна кампања осмишљена са циљем да укаже јавности да тиме што производимо и користимо органске производе МИСЛИМО НА НАС, на сопствено здравље и здравље своје породице, али и на будућност планете и да је то један нераскидив ланац који сви заједно чинимо.

Kампања  ће приближити  јавности вредности органских домаћих производа и повезати произвођаче, потрошаче и трговце кроз  представљање приче неких од наших произвођача, који ће делић своје свакодневнице и специфичности органске производње поделити са свима, а који годинама стварају амбијент за разумевање и уливање поверења у органску производњу и својим примером инспиришу остале да крену овим путем.

„Српски органски производи се извозе широм света, мада су државе ЕУ наши најважнији партнери у овом сегменту извоза у коме бележимо значајан тренд у последњиј деценији, а за  само последње две године извоз органских производа је повећан за скоро 95% достигавши око 58 милиона евра. Министарство пољопривреде ће и наредним годинама наставити са подршком сектору органске производње даљим креирањем одговарајућих мера у сарадњи са заинтесованим странама које би требало да допринесу још значајнијем и интезивнијем расту“, истакла је помоћница министра Ведрана Илић.

Органска производња  већ годинама бележи стабилан раст и претендује да постане доминантан начин пољопривредне и прехрамбене прозиводње у Европи, али и широм света.

У Србији она такође представља  један од најперспективнијих сектора производње хране и препознавши то Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у претходним годинама креирало низ  мера подршке органској производњи које утичу на стварање стимулативног амбијента  за њен интезивнији развој.

За  претходнх 5 година су подстицаји за органску биљну производњу повећани 5 пута, достигавши у овој години износ од 28.000 дин/ха, а годишњи буџет 380 милиона динара. Домаћи прописи се  редовно усклађују са законодавством ЕУ, и до следеће године ће бити донет нови закон који ће бити усклађен са новом регулативом ЕУ чија је примена почела од 2022. године. Све ове мере су допринеле томе  да су се за претходних 5 година површине  које су укључене у органску производњу  и број органских произвођача  удвостручиле.

 „Органска производња у Србији се у последњој деценији интезивно развија, шире се површине под овом производњом,  повећава број органских произвођача, а тржиште све више тражи и препознаје додатну вредност органских производа. Тринаестогодишњим залагањима  Serbia Organice уз удружено деловање са државним и осталим институцијама сектор је ојачао, заузима  важније место и  способнији је да одговори на све веће захтеве домаћег и страног тржишта“, изјавила је Ивана Симић, Генерални секретар Serbia Organicа.

Гђа Нив Холанд-Есо, виши менаџер за комуникације,  ИФОАМ- међународно удружење за органску пољопривреду, позива становништво у Србији да учествујe у кампањи како би она била успешна, и  да тако утиче на повећање производње органских и висококвалитетних производа  у Србији како би органска производња постала конкурентнија како на домаћем, тако и на страним тржиштима, али и да олакша приступ висококвалитетним, здравим, хранљивим, безбедним и укусним производима.

„Органско тржиште у Србији има стабилан раст, али је сигурно да нам је потребно да још много људи разуме концепт органске производње како би она наставила да се развија. Kампања МИСЛИМ НА НАС – купујем органско, обраћа се онима који до сада нису постали део органске породице, пре свега као купци, али и учесници у том ланцу очувања здравих принципа узгоја хране и пословања уопште“, рекао је Вељко Јовановић, саветник Председника Привредне коморе Србије

Категорије

Величина текста
Контраст