Saopštenja Ministarstva

Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja i okupio je 1.100 izlagača iz 21 zemlje. 

Vučić je na svečanom otvaranju rekao da Mađarska i Srbija imaju partnerski odnos vidljiv i u rezultatima i delima i dodao da je dogovoreno da će, ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija biti tu, a ako Srbiji nešto nedostaje, prvi poziv koji ćemo uputiti biće Budimpešta.

Predsednik Srbije se zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, kako je rekao, iskrenom prijatelju Srbije, dodajući da rezultati uvek bolje govore od reči, bile one male ili velike, a rezultati saradnje dve zemlje su veliki.

Podsetio je da je Mađarska bila sedma zemlja EU po nivou trgovinske razmene sa Srbijom pre sedam godina, a danas je broj dva.

Prema njegovim rečima, ukupno gledano u ovoj godini Mađarska je zemlja broj tri po nivou trgovinske razmene. Samo u poljoprivrednoj i prehrambenoj razmeni vrednost saradnje prelazi 200 miliona evra, dodao je Vučić.

„U sferi poljoprivrede možemo dalje da unapređujemo našu saradnju“, kazao je Vučić.

Vučić se zahvalio srpskim poljoprivrednicima koji će, kaže, da održe i Srbiju, već i dobar deo regiona u životu da ljudi imaju dovoljno hrane.

Vučić je konstatovao da će posetioci do 27. maja na Sajmu moći da uživaju u najvišim poljoprivrednim dostignućima, navodeći da su organizovane i izložbe o genetskim potencijalama, proizvodima sa geografskim poreklom.

Predsednik Srbije je obilazeći izlagače na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, izjavio da je Srbija prvi put dobila dozvolu za izvoz jabuka u Egipat i Indoneziju što je odlična stvar.

Mađarski premijer Viktor Orban je poručio da su Srbija i Mađarska jake poljoprivredne zemlje i imaju rezerve hrane za sebe, i za Evropu, a dve zemlje mogu da računaju jedna na drugu, tako da su obe bezbedne bilo da se radi o gasu ili prehrambenim proizvodima.

Dodao je da ekonomski saradnja Srbije i Mađarske nije nikad bila jaka kao danas, i pozvao srpske privrednike da investiraju u Mađarskoj. Ukazao je da je za Mađarsku važan Novosadski sajam poljoprivrede, jer je upravo Đula Hajoš, nekada direktor pogona za proizvodnju užadi u Novom Sadu učini sve da umesto lokalnog vašara, to izraste u međunarodni sajam.

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma – Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na Sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Posetioci Sajma moći će i da vide Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije na kojoj će pored firmi iz Srbije, učestvovati i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Istog dana kada je i Dan stočara, 26. maja biće održana i Fijakerijada.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, tradicionalno u Hali 1A, održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast