Саопштења Министарства

Отворен сајам винa “Винска визија Отвореног Балкана“

Први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“, под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, отворен је данас у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића.

Председник Вучић је приликом отварања манифестације истакао да је овај Сајам заједничко дело, којим смо показали да имамо чиме да се поносимо и да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.

„Данас су Београд и Балкан светска престоница вина. Вино зближава људе и овај сајам је само конкретизација нашег повезивања у оквиру иницијативе Отворени Балкан“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да данас може да се види колико је „Отворени Балкан“ важна и отворена иницијатива у којој би желели да буду сви они који могу себи у њој да пронађу место.

Премијер Албаније Еди Рама навео је да је регионална иницијатива Отворени Балкан много више од привреде и трговине и далеко више од политике.

„Отворени Балкан је производ мира који ће да буде одржив, пројекат јединства у миру са визијом са будућност, тако да ово мало суседство у срцу Европе не пати више од остатака у прошлости већ да постане место будућности за наше младе“, нагласио је Рама.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је ова манифестација нова прилика да се успостави нова динамика у регионалним економским односима и омогући просперитет како компанијама, тако и грађанима у Србији, Северној Македонији и Албанији.

На сајму учествује скоро 400 излагача и призвођача вина из више од 20 земаља. Присутни су представници  око 40 земаља. Највише њих је из земаља региона, пре свега Србије, Северне Македоније, Албаније, али и из целог света, Јужне и Северне Америке и централне Европе.

Само из Србије, Северне Македоније и Албаније учествује више од 230 излагача. Учествују и излагачи из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Италије, Француске, Аргентине и Чилеа.

Вина ће оцењивати 25 међународних судија, од којих пет са ознаком „master of vine„, што сајму даје посебну тежину и сврстава га у ред најпрестижнијих у свету.

„Винска визија Отвореног Балкана“ ће на Београдском сајму окупити најбоље произвођаче вина у региону и промовисати  Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе Отвореног Балкана – заједничког тржишта које подразумева слободан проток људи, робе, капитала и услуга, поручују организатори.

Организатори сајма су Привредна комора Србије, Београдски сајам и Савез виноградара и винара Србија, а одржава се под покровитељством земаља Отвореног Балкана.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Гол.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст