Saopštenja Ministarstva

Otvoren sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana“

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Predsednik Vučić je prilikom otvaranja manifestacije istakao da je ovaj Sajam zajedničko delo, kojim smo pokazali da imamo čime da se ponosimo i da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.

„Danas su Beograd i Balkan svetska prestonica vina. Vino zbližava ljude i ovaj sajam je samo konkretizacija našeg povezivanja u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da danas može da se vidi koliko je „Otvoreni Balkan“ važna i otvorena inicijativa u kojoj bi želeli da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.

Premijer Albanije Edi Rama naveo je da je regionalna inicijativa Otvoreni Balkan mnogo više od privrede i trgovine i daleko više od politike.

„Otvoreni Balkan je proizvod mira koji će da bude održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom sa budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka u prošlosti već da postane mesto budućnosti za naše mlade“, naglasio je Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je ova manifestacija nova prilika da se uspostavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima i omogući prosperitet kako kompanijama, tako i građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Prisutni su predstavnici  oko 40 zemalja. Najviše njih je iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvuje više od 230 izlagača. Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom „master of vine„, što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

„Vinska vizija Otvorenog Balkana“ će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati  Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana – zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori.

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a održava se pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Gol.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast