Саопштења међународне сарадње

Отворен твининг пројекат ,,Даље јачање капацитета у области средстава за заштиту биља и резидуа пестицида у Републици Србији“

Почетак твининг пројекта ,,Даље јачање капацитета у области средстава за заштиту биља и резидуа пестицида у Републици Србији“, обележен је 26. априла 2017. године, свечаном конференцијом у Београду.

Присутнима су презентоване до сада реализоване активности у оквиру пројекта који је у укупном износу од 898.352,94 евра финансирала Европска унија у циљу подршке Републици Србији у процесу приступања ЕУ, уз кофинансирање од стране Републике Србије.

Пројекат, заједно са запосленима у Управи за заштиту биља од октобра 2016. године спроводи Сектор за регулацију хемикалија Извршне агенције за здравље и безбедност Уједињеног Краљевства у партнерству са Централним институтом за надзор и тестирање у пољопривреди Републике Чешке и сарадњи са стручњацима из земаља у региону.

Циљеви пројекта су да се осигура заштита здравља људи, животне средине и потрошача у Републици Србији, као и да се процес одобравања средстава за заштиту биља  усагласи са законодавним оквиром ЕУ. Како би се остварила мерила пројекта и пренеле добре праксе и искуства из релевантних држава чланица, институције које спроводе пројекат помоћи ће организацијама корисницама у усаглашавању законодавства Србије са правним тековинама ЕУ у области средстава за заштиту биља (СЗБ) и резидуа пестицида.

Након уводног обраћања директора Управе за заштиту биља Небојше Милосављевића, присутнима су се обратили државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић, Њ.E. Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Републици Србији, Њ.Е. Ивана Хлавсова, амбасадор Републике Чешке у Републици Србији, г. Ричард Маша, Шеф III сектора операција у Делегацији ЕУ и г. Душан Чаркић, помоћник министра финансија у Сектору за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ.

Категорије

Величина текста
Контраст