Saopštenja međunarodne saradnje

Otvoren tvining projekat ,,Dalje jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji“

Početak tvining projekta ,,Dalje jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji“, obeležen je 26. aprila 2017. godine, svečanom konferencijom u Beogradu.

Prisutnima su prezentovane do sada realizovane aktivnosti u okviru projekta koji je u ukupnom iznosu od 898.352,94 evra finansirala Evropska unija u cilju podrške Republici Srbiji u procesu pristupanja EU, uz kofinansiranje od strane Republike Srbije.

Projekat, zajedno sa zaposlenima u Upravi za zaštitu bilja od oktobra 2016. godine sprovodi Sektor za regulaciju hemikalija Izvršne agencije za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva u partnerstvu sa Centralnim institutom za nadzor i testiranje u poljoprivredi Republike Češke i saradnji sa stručnjacima iz zemalja u regionu.

Ciljevi projekta su da se osigura zaštita zdravlja ljudi, životne sredine i potrošača u Republici Srbiji, kao i da se proces odobravanja sredstava za zaštitu bilja  usaglasi sa zakonodavnim okvirom EU. Kako bi se ostvarila merila projekta i prenele dobre prakse i iskustva iz relevantnih država članica, institucije koje sprovode projekat pomoći će organizacijama korisnicama u usaglašavanju zakonodavstva Srbije sa pravnim tekovinama EU u oblasti sredstava za zaštitu bilja (SZB) i rezidua pesticida.

Nakon uvodnog obraćanja direktora Uprave za zaštitu bilja Nebojše Milosavljevića, prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević, NJ.E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji, NJ.E. Ivana Hlavsova, ambasador Republike Češke u Republici Srbiji, g. Ričard Maša, Šef III sektora operacija u Delegaciji EU i g. Dušan Čarkić, pomoćnik ministra finansija u Sektoru za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast