Saopštenja Ministarstva Aktivnosti ministra

Počela isplata IPARD sredstava srpskim poljoprivrednicima

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem danas je uručio prvo rešenje o isplati sredstava iz IPARD programa,  poljoprivrednom proizvođaču Dragiši Kovačeviću iz mesta Stejanovci kod Rume.

Kovačeviću je simbolično uručen ček na iznos nešto veći od tri miliona dinara, investicija se odnosi na kupovinu mašine za branje višnje i šljive, a kako je izjavio ministar Nedimović, danas će biti isplaćena sredstva za još sedam poljoprivrednika i to za nabavku opreme.

Nedimović je rekao da će ove godine biti četiri poziva za IPARD u ukupnom iznosu od 80 miliona evra namenjenih srpskim poljoprivrednicima za nabavku mašina, traktora, izgradnju objekata i njihovo opremanje neophodnom tehnološkom opremom.

Nedimović je istakao da su ovo prve evropske pare koje srpski poljoprivrednici, odnosno građani dobijaju direktno, dok su do sada sredstva iz EU išla preko institucija u infrastrukturu.

Ministar je objasnio da će Kovačeviću, koji ima zasade na šest hektara i planira proširenje proizvodnje na 20 hektara, iz IPARD programa biti vraćeno 60 odsto vrednosti investicije.

Nedimović je zahvalio šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju, Ministarstvu za EU integracije i Ministarstvu finansija na timskom radu koji je omogućio da se u kratkom roku reše problem koji su mučili Srbiju poslednjih šest do sedam godina.

“Ovo je samo pokazatelj da zajedno kada se udružimo sa evropskim kolegama možemo da napravimo veliku korist za srpsku poljoprivredu”, zaključio je Nedimović.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast