Саопштења Министарства

Почео 90. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду

Међународни пољопривредни сајам, 90. по реду, отворен је данас у Новом Саду. На њему ће се ове године представити 1.100 излагача из 26 земаља широм света.
Министарка пољопривреде Јелена Танасковић је на свечаном отварању изјавила да је ова манифестација од изузетног значаја за нашу земљу, будући да је пољопривреда у прва три приоритета Владе Србије.
„На све начине покушавамо да дијалогом решимо проблеме које тренутно имамо из ове области. Пољопривреда, пољопривредници, пољопривредни производи приоритет наше државе, да је аграрна политика на изузетно високом нивоу и нешто чиме се интензивно бавимо сваки дан и гледамо како да повећамо сточни фонд, како да унапредимо наше производе, како квалитетом да достигнемо европске стандарде и на све начине отворимо нова тржишта која ће дати могућност нашим производима да угледају свет“, рекла је Танасковић.
Земља партнер је ове године Италија, са којом је Србија током прошле године имала робну размену од 583 милиона евра, указао је италијански министар пољопривреде Франческо Лолобриђида.
„Надам се да ће овај Сајам да нам да много позитивних порука у областима које су пре свега иновација, истраживање и производња веома квалитетних производа. У овом изузетно тешком моменту за светску историју државе које су блиске и које вежу блиске историјске везе могу заједно да изнађу решења која би могла да нас изваде из овог тренутка“, истакао је Лолобриђида.
Према речима директора Сајма Слободана Цветковића, ове године посетиоце очекује 14 колективних изложби.
Сајам ће обележити изложба пољопривредне механизације, изложба органских производа, и производа са ознакама географског квалитета, национална изложба стоке, и изложба генетских потенцијала. Ту су и Дан воћара, Дан сточара, као и многи други садржаји који ће бити нова почетна тачка за све будуће сарадње.
Посетиоци ће имати прилику да се упознају са производима и привредницима из Италије, Холандије, Мађарске, Шпаније, Босне и Херцеговине и других земаља. Капије Новосадског сајма отворене су од 20. до 26. маја, од 9 до 19 часова.

 

Категорије

Величина текста
Контраст