Саопштења Министарства и најаве

Почео Међународни сајам Етно хране и пића

Међународни сајам Етно хране и пића, који се у Београду одржава 16. пут заредом, данас је свечано отворила Милица Ђурђевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде које је и ове године један од пoкрoвитeљa манифестације.

„Последње две деценије тржиште пољопривредних и прехрамбених производа карактерише растући тренд тражње за аутентичним и традиционалним производима који поседују специфичности поднебља са којег долазе. Управо из тих разлога, систем заштите ознаке географског порекла има изузетну вредност“, изјавила је Ђурђевић на отварању регионалне смотре прехрамбених производа припремљених по традиционалним рецептима.

Ђурђевић је овом приликом подсетила да Србија тренутно има 48 пољопривредних и прехрамбених производа који су заштићени неком од ознака географског порекла и нагласила да такав производ омогућава  произвођачу да оствари бољи пласман, вишу цену производа и виши ниво поверења купаца. Тиме се директно доприноси подизању нивоа конкурентности домаће производње, што је један од приоритетних циљева пољопривредне политике.

Будући да тржиштa развијених земаља имају огромну потребу за увозом oргaнских прoизвoдa, једна од шанси српске пољопривреде је такође и производња органских производа. Говорећи о значају овог сектора у развоју пољопривредне и прерађивачке индустрије, Ђурђевић је истакла да се данас скоро 7.000 произвођача у Србији бави органском производњом и да је вредност извоза у 2021. години била скоро 60 милиона евра.

„Наш задатак је да радимо на унапређењу тржишта и да стварамо што повољније услове за развој овог сектора. Министарство ће увек са задовољством подржати и помоћи манифестације оваквог типа, које промовишу српску пољопривреду и српско село. Сајам је изузетна прилика за промоцију наших традиционалних производа као и шанса за наше произвођаче да пронађу своје место на тржишту и да у некој од наредних година добију прилику да се појаве и на регионалном тржишту“, закључила је Ђурђевић.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде већ шеснаест година финансијски подржава одржавање овог Сајма и тиме омогућава да се мали произвођачи традиционалних пољопривредних и органских производа афирмишу, представе своје производе и договоре нову сарадњу. На штанду МПШВ ове године своје производе представља девет излагача који се баве производњом млечних производа, занатског пива, воћних сокова, вина и ракије, сухомеснатих производа…

Међународни  сајам „Етно хране и пића“ ове године одржава се од 24. до 27. новембра на Београдском сајму. На сајму ће бити изложени национални специјалитети, производи карактеристични за ужа географска подручја, који су најчешће рађени ручно и од органски гајених сировина. Реч је о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује, а сајам афирмише ове производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који би требало да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде.

Категорије

Величина текста
Контраст