Saopštenja Ministarstva

Počeo Međunarodni sajam Etno hrane i pića

Međunarodni sajam Etno hrane i pića, koji se u Beogradu održava 16. put zaredom, danas je svečano otvorila Milica Đurđević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je i ove godine jedan od pokrovitelja manifestacije.

„Poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za autentičnim i tradicionalnim proizvodima koji poseduju specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Upravo iz tih razloga, sistem zaštite oznake geografskog porekla ima izuzetnu vrednost“, izjavila je Đurđević na otvaranju regionalne smotre prehrambenih proizvoda pripremljenih po tradicionalnim receptima.

Đurđević je ovom prilikom podsetila da Srbija trenutno ima 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla i naglasila da takav proizvod omogućava  proizvođaču da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda i viši nivo poverenja kupaca. Time se direktno doprinosi podizanju nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje, što je jedan od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike.

Budući da tržišta razvijenih zemalja imaju ogromnu potrebu za uvozom organskih proizvoda, jedna od šansi srpske poljoprivrede je takođe i proizvodnja organskih proizvoda. Govoreći o značaju ovog sektora u razvoju poljoprivredne i prerađivačke industrije, Đurđević je istakla da se danas skoro 7.000 proizvođača u Srbiji bavi organskom proizvodnjom i da je vrednost izvoza u 2021. godini bila skoro 60 miliona evra.

„Naš zadatak je da radimo na unapređenju tržišta i da stvaramo što povoljnije uslove za razvoj ovog sektora. Ministarstvo će uvek sa zadovoljstvom podržati i pomoći manifestacije ovakvog tipa, koje promovišu srpsku poljoprivredu i srpsko selo. Sajam je izuzetna prilika za promociju naših tradicionalnih proizvoda kao i šansa za naše proizvođače da pronađu svoje mesto na tržištu i da u nekoj od narednih godina dobiju priliku da se pojave i na regionalnom tržištu“, zaključila je Đurđević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede već šesnaest godina finansijski podržava održavanje ovog Sajma i time omogućava da se mali proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih i organskih proizvoda afirmišu, predstave svoje proizvode i dogovore novu saradnju. Na štandu MPŠV ove godine svoje proizvode predstavlja devet izlagača koji se bave proizvodnjom mlečnih proizvoda, zanatskog piva, voćnih sokova, vina i rakije, suhomesnatih proizvoda…

Međunarodni  sajam „Etno hrane i pića“ ove godine održava se od 24. do 27. novembra na Beogradskom sajmu. Na sajmu će biti izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje, a sajam afirmiše ove proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji bi trebalo da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast