Саопштења Министарства и најаве

Почетак рада Лабораторије за безбедност хране

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици обишли су данас Националну лабораторију за безбедност хране и фито лабораторију са банком биљних гена, које су почеле да раде након добијања потребних сертификата.

На тај начин је у потпуности заокружен систем безбедности хране у Републици  Србији, која сада има државну, кровну институцију која ће испитивати квалитет свих врста прехрамбених производа и контролисати рад свих лабораторија на територији наше земље.

У изградњу и опремање Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ), у чијем склопу ради више лабораторија, до сада је уложено око 20 милиона евра, навео је министар Недимовић.

Од тог износа, ЕУ је дала 7,5 милиона евра бесповратних средстава, а остатак је обезбедила Влада Србије из буџета.

“Отварање Националне лабораторије за безбедност хране је било услов да се безбедност хране додатно унапреди”, истакао је Недимовић, додајући да ће у лабораторијама Дирекције моћи да се контролише све – воће, поврће, млеко, месо, семе.

Лабораторије ће поред осталог контролисати да ли у храни има пестицида, тешких метала, ветеринарских лекова, микотоксина.

Недимовић је најавио и да ће сада моћи да почне и контрола свих приватних лабораторија у земљи које се баве испитивањем квалитета хране и објаснио да је све урађено како би се избегло да онај који увезе храну њену лабораторијску контролу ради преко повезаног лица.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Сем Фабрици рекао је да Србија после акредитовања има механизам за надзор и контролу квалитета хране, што је важно за потрошаче у Србији али и за извознике, јер око 70 одсто српског извоза хране иде на тржиште ЕУ.

„Донација за лабораторију део је шире подршке ЕУ у циљу подизања квалитета и безбедности хране“, рекао је Фабрици и додао да је лабораторија била један од мерила у процесу напретка у преговорима за приступање Србије ЕУ.

Категорије

Величина текста
Контраст