Саопштења међународне сарадње

Подршка Србији у поновном откривању заборављених укуса старих аутохтоних сорти воћа и грожђа

Свечаном церемонијом данас је обележено званично затварање твининг пројекта „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“ и том приликом су представљени циљeви и резултати постигнути у протекла 23 месеца имплементације пројекта у Републици Србији.

Овај пројекат је био од великог значаја за Републику Србију у оквиру њеног процеса приступања ЕУ, јер је директно утицао на усклађивање правног институционалног оквира и процедура за регистрацију сорти пољопривредног биља са захтевима ЕУ и међународним стандардима.

Међу битним постигнутим резултатима су и побољшање професионалних вештина особља запосленог у институцијама корисницама, успостављање базе података за Национални регистар биљних сорти, укључујући и одржаваоце старих домаћих и одомаћених сорти воћа и винове лозе, као и увођење модерних анализа ДНК у циљу брзе идентификације старих и нових сорти у процесу регистрације.

Резултати овог пројекта ће олакшати опоравак, очување, регистрацију и будућу експлоатацију старих аутохтоних сорти воћа и винове лозе. Овако очувани генетски ресурси даље ће се користити као основ за стављање у промет висококвалитетног пропагативног материјала, као и за развој нових сорти, које ће поседовати неке битне и цењене карактеристике.

На свечаној церемонији затварања пројекта присутнима су се обратили: Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Серђо Монти (Sergio Monti), отправник послова Амбасаде Италије у Београду, Ингве Енгстроем (Yngve Engstroem), шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији,  Марко Јовановић, помоћник министра финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU), Небојша Милосављевић, вођа пројекта из земље кориснице, директор Управе за заштиту биља, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Рикардо Роси Пакани (Riccardo Rossi Paccani), вођа пројекта са стране државе чланице – Република Италија, виши службеник у руралном развоју, Министарство пољопривредне, прехрамбене и шумарске политике Републике Италије.

Циљеве и постигнуте резултате пројекта представили су Александар Табаковић, сарадник сталног саветника на пројекту из земље кориснице из Управе за заштиту биља при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Валтер Мичели (Valter Miceli), стални саветник на пројекту из Републике Италије.

Овај двадесеттромесечни пројекат, чији је буџет износио 800.000,00 евра, био је финансиран у потпуности од стране Европске уније. Пројекат је почео да се спроводи 1. јуна 2017. и трајаће до 30. априла 2019.

Категорије

Величина текста
Контраст