Саопштења Министарства

Подршка Србији у поновном откривању заборављених укуса старих аутохтоних сорти воћа и грожђа

На свечаном отварању твининг пројекта „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“, данас 14. децембра 2017. године у Београду, представљени су циљеви и досадашњи постигнути резултати поменутог пројекта који сe спрoвoди крoз пaртнeрство Упрaвe зa зaштиту биљa Mинистaрствa пoљoприврeдe, шумaрствa и вoдoприврeдe Републике Србиjе и Mинистaрствa пoљoприврeднe, прeхрaмбeнe и шумaрскe пoлитикe Републике Итaлиjе.

Овај пројекат је од великог значаја за Србију у оквиру процеса приступања ЕУ, јер директно утиче на усклађивање постојећег правног институционалног оквира и процедура за регистрацију сорти пољопривредног биља са захтевима ЕУ и међународним стандардима. Такође, један од очекиваних резултата спровођења поменутог пројекта јесте и унапређење професионалних вештина особља запослених у институцијама корисницама и успостављање базе података за Национални регистар биљних сорти, укључујући и одржаваоце старих домаћих и одомаћених сорти воћа и грожђа.

Општа сврха пројекта је подршка Србији у изради правног оквира за олакшање опоравка, заштите, регистрације и експлоатацију у будућности старих аутохтоних сорти воћа и грожђа. По један званични одржавалац ће бити одређен за сваку, потенцијално економски важну, локалну сорту воћа и винове лозе. Одржавалац ће бити задужен за очување ових сорти, укључујући и локалне пољопривреднике, у циљу одржавања наслеђа локалног генетског ресурса воћа и винове лозе. Овако очувани генетски ресурси, могу се даље користити као основ за стављање у промет од стране пољопривредника и произвођача, као и за развој нових сорти, које ће поседовати неке битне и цењене карактеристике, од стране истраживачких институција и оплемењивача.

На свечаној церемонији отварања пројекта данас су се присутнима обратили: Велимир Станојевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, господин Ричард Маша (Richard Masa) шеф трећег сектора операција у Делегацији ЕУ у Србији, Њ. Е. Ђузепе Манцо (Giuseppe Manzo) амбасадор Републике Италије у Србији и господин Душан Чаркић, помоћник министра финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU).

Овај осамнаестомесечни пројекат чији буџет износи 800.000,00 евра, у потпуности је финансиран из ИПА II програма Европске уније за Србију. Пројекат ће трајати до 30. новембра 2018. године.

Категорије

Величина текста
Контраст